nieuws

Jan Veuger nu ook lector blockchain

Loopbaan

Op 1 februari gaat bij Saxion het lectoraat Blockchain van start, het eerste in Nederland.

Jan Veuger nu ook lector blockchain

Lector Jan Veuger begint dan in zijn nieuwe functie waarin hij binnen drie afdelingen van de hogeschool leiding gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. Jan Veuger is ook lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool in Groningen, en deed veel onderzoek naar vastgoedprofessionalisering van gemeenten. Daarnaast is hij toezichthouder bij verschillende woningbouwcorporaties.

‘Met dit nieuwe lectoraat gaan we echt iets anders doen. Samen met de academie Financiën Economie en Management (FEM), Bestuur Recht en Ruimte (ABRR) en Creatieve Technologie (ACT) vliegen we Blockchain vanuit die invalshoeken aan. Blockchain wordt vaak ten onrechte gezien als een techniek die alleen in de financiële wereld wordt ingezet. Het fenomeen is veel breder,’ vertelt Jan Veuger.

Het derde aandachtsgebied richt zich op Blockchain in de financiële sector; bijvoorbeeld Fintech, crowdfunding en hypotheken.

Het nieuwe lectoraat richt zich op vier onderzoekslijnen. Met ‘Blockchain for disruption’ onderzoeken ze wat de techniek gaat veroorzaken en kan betekenen. Binnen de lijn ‘Blockchain for accelaration’ kijken ze hoe Blockchain processen kan gaan versterken en versnellen. Het derde aandachtsgebied richt zich op Blockchain in de financiële sector; bijvoorbeeld Fintech, crowdfunding en hypotheken. De vierde focus ligt op ‘Blockchain for good’. Daarin spelen governance en ethiek een rol. Hoe en in welke situaties vertrouwen we op data?

Jan Veuger ziet enorme kansen voor zowel het bedrijfsleven als consumenten, maar erkent ook dat maatschappelijke acceptatie nog een belangrijk punt is. ‘We hebben qua vertrouwen nog een weg te gaan, terwijl we de techniek al gebruiken. Ik zeg altijd ‘Een Tesla is ook niet in een week gebouwd’ dus we mogen die tijd ook gebruiken om aan Blockchain te wennen. Deze techniek gaat ons leven veiliger en eenvoudiger maken.’

Blockchain

Een blockchain (Nederlands: blokketen) is een systeem dat gebruikt kan worden om gegevens vast te leggen. Dit kunnen bijvoorbeeld overschrijvingen zijn zoals die bij een reguliere bank mogelijk zijn, maar kan ook eigendomsaktes, afspraken, persoonlijke berichten of andere gegevens bevatten. Het bijzondere aan de blockchain is dat dit mogelijk is zonder centrale autoriteit waardoor het vervalsen van de vastgelegde gegevens niet mogelijk is door één centraal punt te corrumperen.

Reageer op dit artikel