nieuws

Ypma nieuwe wethouder Wonen Almere

Loopbaan

Ypma nieuwe wethouder Wonen Almere
Loes Ypma

Loes Ypma volgt Tjeerd Herrema op als wethouder Wonen in Almere. Herrema trad eind juni af wegens een gebrek aan vertrouwen van zijn eigen wethouders.

Ypma (38) is een voormalig PvdA-Tweede Kamerlid en – wethouder in Woerden. Ze is verantwoordelijk voor wonen en de Floriade. Ze moet zorgen dat Almere de komende vier jaar 2.000 tot 2.500 woningen oplevert. Ook moet ze de Floriade, die in 2022 in Almere gehouden wordt, in goede banen leiden. Na deze wereldtuinbouwtentoonstelling moet op de locatie een nieuwe duurzame wijk met 600 woningen verrijzen.

Herrema trad af na beschuldigingen van seksuele intimidatie van een verslaggever van een huis-aan-huisblad. Onderzoek van de ombudsman pleitte de wethouder vrij. ‘Van gericht seksueel intimiderend en provocerend gedrag is niets gebleken’, oordeelde hij. Toch trad hij af omdat hij naar eigen zeggen onvoldoende vertrouwen kreeg van zijn collega-wethouders in de affaire. Sommige oppositiepartijen stelden dat Herrema niet goed in het college lag, omdat door zijn late aantreden andere wethouders een deel van hun portefeuille aan hem moesten afgeven.

Reageer op dit artikel