nieuws

Uit piëteit geen celstraf voor schuldig bevonden Van Rey

Loopbaan

Uit piëteit geen celstraf voor schuldig bevonden Van Rey
Jos van Rey

Jos van Rey is op 20 december in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf wegens onder andere corruptie. Vanwege zijn hoge leeftijd hoeft de oud-VVD-politicus niet de cel in.

Dat heeft het gerechtshof in Den Haag bepaald. Het hof acht bewezen dat de Limburger zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Het Openbaar Ministerie had twee jaar cel tegen Van Rey (72) geëist, naast drie jaar ontzetting uit het recht van een bestuurlijk ambt bij de overheid. Het hof beperkte die extra maatregel tot twee jaar.

Een deel van de corruptieverdenkingen ging over de giften die Van Rey heeft aangenomen van zijn vriend en medeverdachte Piet van Pol. Het hof legde projectontwikkelaar Piet van Pol negen maanden voorwaardelijke celstraf op en een geldboete van 40.000 euro. Van Rey was jarenlang wethouder in Roermond, ontwikkelaar Van Pol realiseerde projecten in die gemeente. Van Pol stond samen met Van Rey terecht.

Een onvoorwaardelijke celstraf was voor de verdachten eigenlijk op zijn plaats, maar het hof hield rekening met onder meer de hoge leeftijd van beiden. De verklaring dat het tweetal louter uit vriendschap met elkaar omging, wees het hof van de hand. Van Rey heeft de beschuldigingen categorisch ontkend. Hij heeft altijd open en transparant gehandeld, vindt hij. Een groot deel van de Roermonders is het hier mee eens en prijst Van Rey juist als gangmaker van tal van succesvolle vastgoedprojecten in de stad, zoals Designer Outlet Roermond.

Volgens het hof raken de omkopingspraktijken aan het goed functioneren van het openbaar bestuur, waarin zuiver handelen, objectiviteit en onafhankelijkheid noodzakelijk zijn. Van Rey heeft de integriteit van het openbaar bestuur ondermijnd en het vertrouwen daarin ernstige schade berokkend, vindt het hof.

Reageer op dit artikel