nieuws

Rutger Schuur (ABN Amro) nieuwe voorzitter DGBC

Loopbaan

Rutger Schuur (43) wordt per 1 december 2017 de nieuwe voorzitter van het bestuur van Dutch Green Building Council (DGBC). Schuur volgt Daan van Vliet op, die de functie ruim twee jaar bekleedde.  

Rutger Schuur (ABN Amro) nieuwe voorzitter DGBC
Rutger Schuur

‘Het verduurzamen van de gebouwde omgeving is al langer een grote uitdaging voor me’, zegt Schuur.  ‘Vastgoed is nu nog verantwoordelijk voor 40 procent van de totale CO2-uitstoot in Nederland. Maar de transitie naar duurzaam vastgoed is inmiddels in volle gang. De bouw- en vastgoedsector kunnen samen doen om deze uitstoot te beperken, door vastgoed te verduurzamen.’

Sinds maart 2017 is bij ABN Amro Schuur directeur Commercial Banking Clients voor de sectoren real estate, bouw, zorg, overheid en onderwijs. Hij begon daar in 1999 als trainee. ‘Voor ABN Amro is duurzaam vastgoed al jaren een speerpunt en ik kijk ernaar uit om ook bij Dutch Green Building Council ermee aan de slag te gaan’, zegt Schuur.

De verduurzaming in de gebouwde omgeving is langzaam begonnen, heeft Schuur gemerkt, maar voltrekt zich steeds sneller. De noodzaak om vanuit vastgoed de CO2-uitstoot te reduceren is inmiddels onbetwist, stelt de DGBC. De maatschappelijke en politieke aandacht groeit. Ook eindgebruikers gaan meer eisen stellen aan hun woon- en werkomgeving.

Schuur ziet voor Dutch Green Building Council de komende jaren een belangrijke rol. ‘Het draagvlak om vastgoed te verduurzamen is groot, evenals de impact die we samen kunnen maken. Als er ooit een kans was om grote stappen voorwaarts te maken, dan is het nu wel.’ Volgens Schuur is de verduurzaming van de gebouwde omgeving een verantwoordelijkheid van alle spelers in de keten. ‘Niemand kan het alleen, dus we moeten het samen doen.’

De nieuwe voorzitter houdt hiermee vast aan de koers die enkele jaren geleden is ingezet onder leiding van voorganger Daan van Vliet. Toen begon de ontwikkeling van het Deltaplan Duurzame Renovatie om de verduurzaming van de bestaande bouw te versnellen.

Reageer op dit artikel