nieuws

Kees Christiaanse (KCAP) ontvangt ARC17 Oeuvre Award

Loopbaan

Kees Christiaanse (KCAP) ontvangt ARC17 Oeuvre Award
Kees Christiaanse

Kees Christiaanse van architectenbureau KCAP wordt onderscheiden met de ARC17 Oeuvre Award.

Christiaanse krijgt de onderscheiding voor zijn werk, zijn eigenzinnige visie op de stad en zijn manier van werken die volstrekt uniek is. De jury onder leiding van Patrick van der Klooster bekroont naar eigen zeggen een groot en invloedrijk architect en stedebouwkundige. Christiaanse speelt een belangrijke rol in de Europese discussie over de rol van stedelijke centra. KCAP-projecten als Hafencity in Hamburg, Wijnhaveneiland in Rotterdam en het stationsgebied van Zürich zijn voorlopers.

‘Anders dan de meeste architecten en stedebouwkundigen, weet Christiaanse de complexiteit van de opgave goed te doorgronden. Hij paart deze vaardigheid aan een groot strategisch inzicht. Uit het vermogen te pendelen tussen verschillende niveaus en de mensen die op deze niveaus werkzaam zijn, blijkt zijn meesterschap’, zegt Patrick van de Klooster.

‘Christiaanse erkent de kwaliteiten van de negentiende-eeuwse stad. Hij vernieuwt deze waar mogelijk, maar omarmt de continuïteit waar nodig. Op deze manier weet hij de bestaande stad te verzoenen met het gewenste hedendaagse comfort. Op de veranderingen in ruimtelijke ordening, met andere manieren van werken en een verschuiving van industrie naar dienstverlening, komt Christiaanse met boeiende antwoorden’, vervolgt Van de Klooster.

De Oeuvre Award voor Kees Christiaanse is volgens de jury mede te beschouwen als een prijs voor het bureau KCAP dat hij in 1989 heeft opgericht. Christiaanse heeft een team om zich heen verzameld dat zijn opvattingen op consistente wijze vorm geeft. Geheel in lijn met de bedoelingen van de ‘founding father’ werkt het bureau als verbinder en ontleent het gezag aan pure professionaliteit, aldus de jury.

ARC17 Oeuvre Award wordt jaarlijks door de redactie van de Architect toegekend aan een persoon die een blijvende en vernieuwende bijdrage levert aan de verbetering van de gebouwde omgeving. De jury van dit jaar bestaat uit Patrick van de Klooster (AIR, voorzitter), Wienke Bodewes (Amvest), Ninke Happel (HCVA) en Harm Tilman (de Architect, secretaris). Eerdere winnaars van de ARC Oeuvre Award zijn Office Winhov, Michael van Gessel, Riek Bakker, Thomas Rau en Maarten Kloos.

Kees Christiaanse krijgt op 30 november 2017 de ARC17 Oeuvre Award uitgereikt. Tijdens een feestelijke avond in De Kauwgomballenfabriek te Amsterdam worden ook de winnaars van zes andere categorieën in de ARC17 Awards bekend gemaakt. Kijk voor meer informatie op www.arc-awards.nl.

 

Reageer op dit artikel