nieuws

Man van de Maand: Pieter Hendrikse

Loopbaan

Man van de Maand: Pieter Hendrikse
Pieter Hendrikse

Pieter Hendrikse keert terug in de vastgoedsector als CEO Nederland van de internationale vastgoedadviseur JLL. Eind april 2016 vertrok hij onverwacht als CEO bij belegger CBRE Global Investors.

Pieter Hendrikse was opvallend afwezig bij de opening van het nieuwe kantoor van de internationale vastgoedadviseur JLL op 19 september 2017. Met een glas champagne in de hand ondervroegen JLL-medewerkers klanten en genodigden of zij wellicht de kersverse CEO van hun bedrijf persoonlijk kenden. ‘Wat voor man is het eigenlijk?’, vervolgde het inquisitoir als de eerste vraag bevestigend werd beantwoord.
Hendrikse heeft een indrukwekkende staat van dienst. Die begint bij ING Real Estate – op dat moment het grootste vastgoedbedrijf – ter wereld en loopt via de overname door CBRE Global Investors. In de rol van CEO wordt de betekenis van Hendrikse voor de sector onderstreept met de Vastgoedmarkt Award, waardoor hij zich een jaar lang ‘Vastgoedman van het Jaar’ mag noemen.

Hendrikse was op dat moment CEO van CBRE Global Investors Emea en lid van de raad van bestuur van CBRE GI in de VS. Daarvoor was hij CEO van ING REIM Europe. In die functie heeft hij de overname begeleid van delen van ING REIM door CB Richard Ellis Investors. Hij is toen in de media omgedoopt tot ‘de man van 40 miljard’. Mede om de inspirerende manier waarop deze belangrijke transactie is verlopen, is Hendrikse door Vastgoedmarkt benoemd tot ‘Vastgoedman van het Jaar 2011/2012’, schreef Vastgoedmarkt naar aanleiding van zijn benoeming.

Eind april 2016 vertrekt Hendrikse bij CBRE GI. Over de achtergronden bewaart Hendrikse zelf het stilzwijgen. Het enige dat hij erover kwijt wilde, was dat het voor hem niet als verrassing kwam. ‘Je voelt zoiets aankomen. Een toppositie biedt nooit zekerheid en het kan van de ene op de andere dag voorbij zijn. We zijn op een uitstekende manier uit elkaar gegaan. Niets dan lof voor CBRE Global Investors’, zei hij in een interview met Vastgoedmarkt in oktober 2016.

Bestrijden van plastic soep

Dat Hendrikse zal terugkeren in de vastgoedsector is direct bij zijn vertrek al duidelijk, maar hij benut zijn onverwachte vrijheid eerst om een reis te maken naar Singapore, Maleisië en Australië. En hij pakt allerhande zaken op die hij naast zijn topbaan nooit had kunnen doen. Hij wordt producent van een Nederlandse speelfilm, spant zich in voor het bestrijden van de plastic soep in de oceaan en ontwikkelt een lesmodule over ondernemerschap voor middelbare scholieren.

Hendrikse schuift in februari 2017 wat verlaat aan bij de lunch met de vier ‘Vastgoedmannen van het Jaar’ na hem. Hij komt rechtstreeks uit Zeeuws-Vlaanderen, zijn geboortestreek, waar hij als producent meewerkt aan de Nederlandse speelfilm ‘Weg van jou’ die op 9 oktober 2017 in première ging. De film in het genre romantische komedie is voor 90 procent in Zeeuws-Vlaanderen gedraaid en toont de verwikkelingen die ontstaan tussen een lokale schipper (Maarten Heijmans) en een ambitieuze jonge vrouw (Katja Herbers) die voor haar werk van Rotterdam naar Terneuzen verhuist.

450 kilometer naar Schiermonnikoog

Op het moment dat de film wordt gemonteerd, loopt producent Hendrikse langs de Nederlandse kust. Op 19 maart 2017 omstreeks lunchtijd vertrekt hij vanuit het natuurgebied ‘t Zwin aan een tocht in 21 etappes van samen 450 kilometer naar Schiermonnikoog. Dit eigen initiatief van de vastgoedman noemt hij ‘De stand van het Strand’. Familie, vrienden en zakenrelaties sponsoren zijn etappes en lopen een deel van de tocht met hem mee. De uiteindelijke opbrengst van 10.704 euro overhandigt hij op 24 mei 2017 aan Stichting Noordzee.

Onderwijl staat hij ook de Nederlandse vastgoed-startup ParkBee met raad en daad terzijde. Het startende bedrijf heeft aansluiting gezocht bij het parkeerplatform van Parkmobile en Park-line en biedt klanten parkeerplaatsen in corporate parkeergarages tegen gereduceerde tarieven. Zelfs parkeergarage-uitbater Q-park zet in daluren overschietende parkeerplaatsen in zijn garages tegen een aantrekkelijk tarief weg.

Spannende tijd voor Europees vastgoed

De internationale vastgoedadviseur JLL maakt op 12 september 2017 bekend dat Pieter Hendrikse per 1 november aantreedt als nieuwe CEO Nederland. Hij heeft een uitgebreid netwerk, zo blijkt uit zijn rollen bij INREV, waar hij als medeoprichter nu erelid is, ULI Europe Excutive Committee waar hij actief lid is en Dufas, waar hij tot juni de vastgoedsector in Nederland vertegenwoordigde voor fonds- en assetmanagement. Hendrikse kijkt uit naar zijn nieuwe rol: ‘Dit is een spannende tijd voor Europees vastgoed met de invloeden vanuit verschillende invalshoeken: de digitalisering, politieke ontwikkelingen, het economische landschap en het toenemende belang van duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid creëren nieuwe kansen maar ook uitdagingen voor zowel beleggers als gebruikers.

Dit artikel verscheen in Vastgoedmarkt van oktober 2017.

 

Reageer op dit artikel