nieuws

Van der Laan: maak van G4 metropool als New York

Loopbaan

De G4-steden moeten zich omvormen tot een Randstad-metropool met een eigen metronetwerk. Bewoners moeten in alle vier de steden woonrechten krijgen.

Van der Laan: maak van G4 metropool als New York
Burgemeester Van der Laan in VPRO's Zomergasten

Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan op 30 juli in het VPRO-interviewprogramma Zomergasten. Van der Laan heeft uitgezaaide longkanker en is terminaal. Hij blijft echter aan als burgemeester, mede vanwege zijn ‘iets te grote verantwoordelijkheidsgevoel’. Hij vindt dat bestuurders alles in het werk moeten stellen om van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht een metropool te maken die mondiaal zijn mannetje staat. Hij zei te dromen van een grote Randstad-metropool met in het midden het groene hart, analoog aan New York met zijn Central Park.

Van der Laan vindt dat de tijd van praten in politiek Den Haag en de andere steden voorbij is en er eindelijk concrete stappen gemaakt moeten worden. Een van de eerste maatregelen wordt wat hem betreft de aanleg van een snelle lightrail tussen de vier grootste Randstad-steden, zodat inwoners zich continue snel kunnen verplaatsen. De inwoners van de vier steden zouden ook in elke stad woonrechten moeten krijgen.

Deze maatregelen zijn niet alleen nodig om de concurrentiepositie van Nederland veilig te stellen, maar ook om de trek naar Amsterdam in te dammen. Volgens Van der Laan is Amsterdam te populair onder huizenzoekers, toeristen en bedrijven. ‘Het is een luxeprobleem, maar wel een echt probleem voor de Amsterdammers. Toeristen moeten niet alleen naar het Rijksmuseum maar ook naar het Mauritshuis in Den Haag. Dat kaartje moeten ze in Amsterdam kunnen kopen met een gratis ov-ticket erbij.’

De hoge huizenprijzen worden volgens de PvdA-burgemeester een steeds groter probleem. ‘We moeten koste wat kost voorkomen dat Amsterdam de richting van Londen opgaat, waar huizen onbetaalbaar zijn en een groot deel van de middenklasse twee tot drie uur moet reizen naar werk.’ Dat ‘alle bedrijven tegenwoordig naar Amsterdam willen komen’, vindt hij ook geen onverdeeld genoegen. Naar eigen zeggen krijgt de burgemeester veel verzoeken van bedrijven om zich op een mooie locatie in de hoofdstad te mogen vestigen.

Van der Laan is daar wars van. ‘Daar moet ik niets van hebben. Ook toen NRC Handelsblad zich tot mij wendde, wees ik dat van de hand. Pas nadat ik collega Aboutaleb in Rotterdam had gevraagd of NRC echt wegging, had ik geen bezwaar meer. Amsterdam moet zich niet verrijken ten koste van andere steden. Ik wil geen kannibaal zijn.’ Onder het burgemeesterschap van Van der Laan is Amsterdam ook krimpgemeenten Heerlen, Delfzijl en Sluis met raad en daad gaan bijstaan. ‘Zo stuurden we onze beste juristen naar Sluis toen ze last hadden van projectontwikkelaars.’

Reageer op dit artikel