blog

Woningdelen als oplossing voor krapte op de woningmarkt

Loopbaan

Woningdelen als oplossing voor krapte op de woningmarkt
Jelle de Wilde

Sinds vijf jaar woon ik nu in Amsterdam. Een echte ‘import-Amsterdammer’, en daar zijn er veel van. De geboren en getogen Amsterdammer is binnen de ring eigenlijk nauwelijks meer te vinden. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op jongeren. Volgens onderzoek van het CBS/PBL groeit het aantal inwoners in de 4 grootste steden tussen 2015-2030 […]

Sinds vijf jaar woon ik nu in Amsterdam. Een echte ‘import-Amsterdammer’, en daar zijn er veel van. De geboren en getogen Amsterdammer is binnen de ring eigenlijk nauwelijks meer te vinden. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op jongeren. Volgens onderzoek van het CBS/PBL groeit het aantal inwoners in de 4 grootste steden tussen 2015-2030 met gemiddeld 15 procent. Hierbij was in 2015 de grootste groep mensen die naar Amsterdam verhuisde tussen de 25-30 jaar oud.

Een grote groep ambitieuze, getalenteerde jongeren trekt massaal naar de stad op zoek naar carrièremogelijkheden, levendigheid en voorzieningen. Het vinden van geschikte woonruimte voor deze groep is echter een grotere uitdaging dan president Trump zo ver krijgen om 24 uur lang niet te twitteren. Allereerst kent de sociale huursector in de regio Amsterdam een wachttijd van gemiddeld ruim acht jaar. Daarnaast zijn vrijesectorappartementen gezien het beperkte aanbod en hoge prijzen vaak niet realistisch en behoort kopen ook lang niet voor iedereen tot de mogelijkheden.

Veel verhuisbewegingen gaan niet alleen gepaard met een nieuwe woning, maar ook met een nieuwe sociale omgeving, baan of studie. Deze groep jongeren, zogenaamde millennials,  kenmerkt wat mij betreft mijn generatie: flexibel en steeds minder waarde hechtend aan materialistisch bezit. Dit zie je in de praktijk bijvoorbeeld goed terug in het doorslaand succes van techbedrijven gericht op de deeleconomie zoals Airbnb, SnappCar en Uber.

Om niet in de huizengekte mee te gaan, hebben veel vrienden in mijn omgeving vaak eerst met meerdere personen een (vrije sector) huurappartement gedeeld. Op deze manier was het betaalbaar om toch op een leuke locatie binnen de ring te wonen midden in de levendigheid van de stad.

Met ingang van dit jaar heeft de gemeente Amsterdam haar regels ten aanzien van woningdelen aangepast. Eén van de belangrijkste wijzigingen is het opheffen van de zogenaamde woongroepen. Voor alle woningen geldt nu dat er altijd een woningontrekkingsvergunning aangevraagd moet worden indien de woning door drie of meer personen zal worden bewoond. Zijn er vijf of meer woonachtig, dan zijn er allerlei additionele eisen.

Op het eerste gezicht lijken de regels een vereenvoudiging ten opzichte van de oude situatie. Van verschillende partijen verneem ik echter dat het voldoen aan de regelgeving – vooral bij oudere woningen binnen de ring – lastig is en dat ieder stadsdeel de regelgeving op haar eigen manier naleeft.

Naar mijn mening zorgt deze regelgeving dan ook voor onnodige barrières bij de verhuur aan woningdelers. Juíst nu wonen steeds duurder wordt is het samen huren van een appartement in mijn ogen dé manier om starten met wonen binnen de ring toegankelijk te houden en zie ik het als oplossing voor de krapte op de (starters)woningmarkt.

Jelle de Wilde, relationshipmanager Dutch domestic market ING Real Estate Finance, is genomineerd voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award 2017

> Lees hier over de andere genomineerden.

Reageer op dit artikel