blog

Durf te krimpen, creëer een compactere sfeervolle binnenstad

Loopbaan

Durf te krimpen, creëer een compactere sfeervolle binnenstad
Frank Verwoerd

Wie goed heeft opgelet tijdens het Trendscongres, heeft kunnen opmerken dat ik schoenen aan had die alles behalve gepast waren. Voor het congres heb ik nog een poging gedaan schoenen te kopen, maar helaas zonder succes.

Ik ben gaan shoppen in mijn woonplaats Alphen aan den Rijn en kwam er achter dat het zeer slecht gesteld is met het schoenenwinkelaanbod in mijn stad. Alphen is hard geraakt door alle winkelfaillissementen, o.a. de schoenenwinkels Manfield en Dolcis hebben hun deuren moeten sluiten. Mensen die denken dat deze winkelunits zich vanzelf weer vullen, hebben het mis. Alphen fungeert hier slechts als voorbeeld voor veel middelgrote gemeenten, die ondanks het herstel in de markt nog steeds met grote leegstand kampen.

Grotere winkelsteden profiteren inmiddels sterk van de leeggekomen ruimten, waardoor er nieuwe belevenisvolle concepten de winkelgebieden aantrekkelijker maken. In andere gemeenten, zoals Alphen, blijft het angstvallig stil. Je ziet naar de toekomst een meerdeling in het winkellandschap ontstaan. Duidelijkheid lijkt er te zijn voor de grotere (sfeervolle) steden en de kleinere dorpen. Het probleem zit juist in de middelgrote gemeenten. Veel retailketens kennen zwaardere criteria omtrent verzorgingsgebieden. Waar voorheen deze ketens in alle middelgrote gemeenten een filiaal wilden hebben, is zichtbaar dat telkens meer de strategie van bijvoorbeeld de Zara wordt aangehouden. Minder fysieke winkels, maar door de aantrekkingskracht van de formule wordt het verzorgingsgebied verruimd. De technologische ontwikkeling speelt hierin een belangrijke rol. Niet alleen is het online shoppen volledig ingeburgerd, ook de betere bereikbaarheid van grote steden draagt bij aan dit succes.

Men moet inzien dat het aantal winkelgebieden met een regiofunctie juist afneemt en telkens meer middelgrote gemeenten zullen zich moeten richten op een compactere sfeervolle winkelstad, waar winkels voor de primaire levensbehoeften de boventoon voeren.

Maar hoe krijg je dit gerealiseerd? Om te komen tot een goede oplossing is een integrale aanpak nodig. Daarnaast moet vooral worden gekeken naar alternatieve aanwending van het winkelgebied. De woningmarkt biedt perspectief. Net als eerder op de kantorenmarkt komt het moment dichterbij dat winkelgebieden rendabel kunnen worden getransformeerd of gesloopt ten behoeve van woningbouw. De stijgende woningprijzen en de dalende prijzen van leegstaand winkelvastgoed zorgen ervoor dat dit een kansrijke route is. Op deze manier kan het aantal winkelmeters worden teruggebracht, meer sfeer door o.a. horeca worden toegevoegd en ruimte voor woningen binnen de stad worden gecreëerd.

In Alphen wordt hier al aan gewerkt; zo is een deel van het winkelvastgoed gesloopt en komen er minder winkels, meer horeca en een sfeervol haventje voor terug. Een goede zaak, maar helaas voor Alphen nog niet afdoende om de hoge leegstand volledig weg te nemen; een verdere herijking is noodzakelijk. Ik zou zeggen: durf te krimpen!

Frank Verwoerd, hoofd Research Dynamis, is genomineerd voor de Yardi/Vastgoedmarkt Young Talent Award

> Lees hier over de andere genomineerden.

Reageer op dit artikel