blog

Duurzaamheid is meer dan label alleen

Loopbaan

Duurzaamheid is meer dan label alleen
Jelle de Wilde

Van de vele biologische eettentjes tot bier gebrouwen met regenwater; mensen lijken zich steeds meer bewust van duurzaamheid.

Waar vroeger nog een enkeling biologisch vlees kocht in de supermarkt zie ik tegenwoordig steeds meer vrienden minder vlees eten omdat het beter is voor het milieu. Gloeilampen worden omgewisseld voor LED-verlichting en de oude thermostaat wordt omgewisseld voor een slimme zelflerende thermostaat. Alles om energie te besparen, met één druk op de knop.

Duurzaamheid is hot. De meeste bedrijven besteden er uitgebreid aandacht aan en ook in de jaarcijfers wordt er veelvuldig bij stil gestaan. De kranten staan er vol mee. Maar waarom eigenlijk? Waarom is er nu opeens zoveel aandacht voor duurzaamheid?

Tijdens de klimaattop in Parijs eind 2015 zijn 195 landen akkoord gegaan met het klimaatverdrag dat de uitstoot van broeikasgassen moet terugdringen. In Nederland is de bebouwde omgeving voor maar liefst 36 procent verantwoordelijk voor de landelijke CO2-uitstoot, meer dan dat van de industrie en de transportsector. In het energieakkoord is afgesproken om 20 procent te besparen op energie in gebouwen in 2020. Ook heeft premier Mark Rutte bij het vormen van de coalitie in 2017 aangegeven werk te willen maken van de energietransitie.

Maar hoe gaan we dit doen? Er is sinds kort een wettelijke verplichting dat kantoren vanaf 2023 minimaal energielabel C dienen te hebben en de verwachting is dat andere vastgoedtypes zullen volgen. Uit wetenschappelijk onderzoek dat ING in samenwerking met de universiteit van Maastricht heeft uitgevoerd, blijkt dat over de periode 2015-2016 ‘groene’ panden gemiddeld een 12-18 procent hogere huur genereren en een 9-11 procent hogere waarde tonen in vergelijking met ‘bruine’ panden. De meerwaarde van ‘groen’ blijkt dus al uit de cijfers. Uit onderzoek naar de kantorenmarkt in Londen blijkt hetzelfde; kantoren mét een groen label brengen gemiddeld een 19,7 procent hogere huur op en hebben een 14,7 procent hogere verkoopwaarde dan gebouwen zonder groen label. Er is gebleken dat de voorlopers op dit gebied de grootste voordelen pakken. Het effect van de hogere huur en waarde neemt namelijk af naarmate er meer panden in de omgeving worden verduurzaamd. Bruine kantoorpanden verliezen daarnaast na 2023 hun bestemming indien het object niet over minimaal label C beschikt, wat een fors risico op afwaardering (en financierbaarheid) vormt. Om bij de groep voorlopers, ofwel de ‘first movers’, te willen horen is naar mijn mening dus vanzelfsprekend.

Om mij heen hoor ik verschillende reacties op deze duurzaamheidsontwikkelingen. De één vindt de maatregelen ‘passen bij deze tijd’ en ‘niet meer dan logisch’. Een ander zich vraagt zich af of we nog wel zulke strenge regelgeving moeten invoeren terwijl Trump recent een decreet heeft getekend waarmee de ontmanteling van het klimaatbeleid in gang wordt gezet. Tegen deze laatste groep wil ik zeggen: kijk naar de wereld om je heen, regelgeving is slechts voor de achterblijvers.

Jelle de Wilde, relationship manager Dutch domestic market ING Real Estate is genomineerd voor de Yordi Vastgoedmarkt Young Talent Award 2017

Breng hier je stem uit op één van de vijf genomineerden!

> Lees hier over de andere genomineerden

Reageer op dit artikel