nieuws

Woningproductie op hoogste peil sinds 2012

Geen categorie

Woningproductie op hoogste peil sinds 2012

Het CBS heeft in 2016 53.900 gereedgemelde nieuwbouwwoningen geregistreerd. Dat is ruim 11 procent meer dan in 2015 en het hoogste aantal sinds 2012.

Dat blijkt uit 25 januari gepubliceerde voorlopige cijfers. In mei komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het uiteindelijke aantal zal naar verwachting hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons, aldus het CBS. Het aantal opgeleverde nieuwbouwwoningen blijft nog wel ver achter bij de periode vóór de crisis. Tussen 2000 en 2009 werden nog gemiddeld ruim 76.000 nieuwbouwwoningen per jaar aan de voorraad toegevoegd. In topjaar 2009 kwamen er ruim 80.000 woningen bij.

Sinds 2010 daalde dit aantal flink. Het dieptepunt lag in 2014, toen slechts 45.000 nieuwbouwwoningen werden opgeleverd. Ook al is er consensus dat de woningproductie fors omhoog moet naar zo’n 80.000, lukt het niet om dat voor elkaar te krijgen. In Nederland stonden op 1 januari 2017 bijna 7,7 miljoen woningen. Behalve door nieuwbouw kan de woningvoorraad ook veranderen door sloop, splitsingen of samenvoegingen van woningen, en verandering van gebruiksfunctie. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand omgebouwd wordt tot een appartementencomplex.

De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw in 2016 bedroeg 0,7 procent. Van de provincies nam in Utrecht de woningvoorraad door nieuwbouw met 1 procent relatief het sterkste toe. Gelderland, Flevoland, Noord Holland en Overijssel lagen met hun nieuwbouwuitbreiding eveneens hoger dan het landelijk gemiddelde. Voornamelijk in Limburg werden relatief weinig nieuwbouwwoningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

In Amsterdam steeg de woningvoorraad dankzij nieuwbouw relatief sterk. In Amsterdam zijn 5.038 nieuwbouwwoningen opgeleverd, het hoogste aantal van alle gemeenten. In Amsterdam staan bijna 428.000 woningen, bijna 6 procent van de Nederlandse woningvoorraad. In Rotterdam bleef de woningproductie achter met slechts 754 opgeleverde woningen. In Utrecht en Den Haag werden meer dan 1.000 woningen gebouwd. In Nijmegen werden zelfs 1.209 nieuwbouwwoningen opgeleverd en in Groningen-stad 901. In gemeenten als Rozendaal, Bellingwedde en Harlingen zijn in 2016 geen nieuwe woningen aan de voorraad toegevoegd.

Reageer op dit artikel