nieuws

Big data Funda niet bruikbaar als benchmark

Geen categorie

Big data Funda niet bruikbaar als benchmark
De woonkamer van het Funda-huis

De architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs gebruikten zoekgegevens van huizensite Funda voor het ontwerpen van de droomwoning van de gemiddelde Funda-gebruiker. Het omgekeerde – het benchmarken van een ontwerp tegen de mening van de woonconsument – is nog niet mogelijk.

Daarvoor bestaan nog geen concrete plannen, benadrukt PR manager Gonneke Daris van Funda. De gegevens die Funda verzamelt, zeggen alleen iets over het zoekgedrag van gebruikers. ‘Wij zien of een woning is opgeslagen als favoriet en of er meer informatie bij de makelaar is gevraagd’, zegt data-analist Jurriaan van Gent van Funda. Om een ontwerp te benchmarken zou het binnen Funda aan zoekers moeten worden aangeboden, om vervolgens het gedrag te kunnen analyseren.

Een analyse van het gedrag van sitebezoekers geeft slechts een indicatie van de interesse van huizenzoekers. Of zij een ontwerp dat zij aanklikken ook mooi vinden, is daaruit niet af te leiden, waarschuwt Van Gent. ‘Je weet dan niet of mensen iets mooi vinden. Daarover kunnen wij op basis van onze data niets met zekerheid zeggen.’ De site biedt tot nu toe nog eenrichtingsverkeer. Huizenzoekers worden nog niet actief benaderd met de vraag of zij interesse hebben in een specifiek ontwikkelproject.

Vandaar dat Funda er voor koos als gimmick het zoekgedrag van huizenzoekers als basis te nemen voor het ontwerp van een woning. Het huis werd dinsdag 24 januari om 19.30 uur gepresenteerd bij RTL Nieuws. Of het ontwerp van architecten Atteveld en Deijs van het Funda-huis volgend jaar een vervolg krijgt in een nieuwe ontwerpronde, is nog niet bekend.

Analyses van het zoekgedrag van Fundagebruikers worden al wel gedeeld met makelaars die lid zijn van NVM. ‘Zoekvragen zijn lokaal zeer verschillend’, zegt data-analist Van Gent. ‘Zo zijn huizenzoekers in Amsterdam vrijwel altijd op zoek naar buitenruimte. In Dongen is de perceeloppervlakte een maatstaf voor populariteit.’

Dat het gemiddelde zoekgedrag van Fundagebruikers een ontwerp voor een tussenwoning heeft opgeleverd, betekent volgens de architecten overigens niet dat het huis als tussenwoning moet worden gebouwd. ‘Het kan ook worden neergezet als vrijstaande woning’, verzekerd Atteveld. Hij hoopt dat er over tien jaar minimaal één Funda-huis in Nederland is gebouwd.

Reageer op dit artikel