nieuws

Architecten ontwerpen woning met big data Funda

Geen categorie

Op basis van de big data van huizensite Funda hebben de architecten Jeroen Atteveld en Dingeman Deijs een woonhuis ontworpen. De woning voldoet aan de gemiddelde eisen van Funda-gebruikers.

Bij het ontwerp hebben de architecten het droomhuis – een kasteel – van de Funda-gebruikers gematched met het huis dat veruit het vaakst wordt gekocht: het rijtjeshuis. Dat heeft geleid tot – zoals de ontwerpers zelf zeggen – een rijtjeskasteel. Opdrachtgever Funda heeft er zijn eigen naam aangegeven: het Funda-huis.

Het huis oogt aan de voorzijde gesloten, voor optimale privacy. De achterzijde is juist open, met openslaande deuren over de hoogte van twee etages. Alle functies als opbergen, koken, baden en slapen liggen in een ‘dikke wand’ rondom de ruime centrale woonkamer. Typerend voor het kasteel in het ontwerp zijn de torenkamer met glazen dak en de bedstedekamer.

In de woonkamer bevindt zich een nis die kan worden gebruikt voor ontspannen, werken of logeren. Bovenin het huis ligt de zogeheten doorzon-zolder met grote ramen in plafond en vloer, waardoor licht in de woonkamer valt. Het huis is klimaatneutraal, wordt verwarmd met een houtpelletkachel en zou een verkoopprijs hebben van rond 200.000 euro. Of het ook werkelijk wordt gebouwd, kunnen de architecten nog niet zeggen.

Atteveld en Deijs werden door Funda geselecteerd op basis van een prijsvraag, waarbij het ontwerpen van een woning op basis van big data centraal stond.

Het ontwerp heeft als uitgangspunt de zoekvragen van de gebruikers van de huizensite Funda. In die site wordt jaarlijks 1 miljard keer een huis bekeken. Per maand verwerkt de site 10 miljoen zoekopdrachten. Het vaakst bekeken zijn te koop staande woningen van bekende Nederlanders, kastelen of – zoals tijdens het onderzoek voor het Funda-huis – het penthouse van 24,5 miljoen euro aan Dam 3 in Amsterdam, waarvan het gerucht ging dat het zou zijn gekocht door tieneridool Justin Bieber.

Serieuze zoekers binnen Funda kijken het vaakst naar grondgebonden woningen, op afstand gevolgd door appartementen. Veruit het populairst bij zoekers zijn de vrijstaande woningen, gevolgd door tussenwoningen en 2-onder-1-kapwoningen en hoekwoningen. Tussenwoningen worden uiteindelijk het meest gekocht.

Het woonoppervlak waarnaar het meest wordt gezocht ligt tussen 100 en 125 m2. Deze categorie woningen wordt ook het vaakst gekocht. Het aantal kamers dat de woning zou moeten hebben ligt volgens de zoekopdrachten op 5 à 6, waarbij woningen met vijf kamers het vaakst worden gekocht. De meeste zoekers richten hun vizier op huizen met een verkoopprijs tussen 175.00 en 250.000 euro.

Reageer op dit artikel