nieuws

OVG maakt steeds slimmere kantoorgebouwen

Geen categorie

OVG Real Estate heeft in The Edge een groot scala aan innovaties toegepast. Deze innovaties vinden inmiddels toepassing in nieuwe kantoorprojecten van het Amsterdamse vastgoedbedrijf in binnen- en buitenland. ‘Onze gebouwen worden steeds slimmer.’

OVG maakt steeds slimmere kantoorgebouwen

De tijd staat niet stil, ook niet voor The Edge. Het slimme en duurzame gebouw dat al vele prijzen in de wacht sleepte, werd in 2014 bekroond met de hoogste score ooit gemeten door het Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM), de wereldwijde beoordelaar van duurzame gebouwen. De combinatie van 5.900 m2 zonnepanelen, het warmte- en koude-opslagsysteem, het vernuftige atrium, dat als de longen van het gebouw fungeert,het light over ethernet systeem, en alle andere technologie, zorgt ervoor dat The Edge 102 procent van het eigen energieverbruik genereert. Inmiddels zijn er volgens Erik Ubels alweer gebouwen die nog meer energie leveren dan ze zelf gebruiken.

Trots beklemtoont de chief technology officer van OVG Real Estate dat The Edge nog altijd het meest slimme gebouw ter wereld is. De technologie maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op dagen als er minder mensen in het gebouw zijn verdiepingen of vergaderzalen te sluiten en zo de exploitatielasten te drukken.

In The Edge is het veel besproken ‘internet of things’ dagelijkse praktijk. The Edge telt 28.000 sensoren en 21 aan het internet gekoppelde systemen: van de toiletten, kopieer- en koffieapparaten tot aan de liften. De betreffende functies worden via internet op afstand gemonitord door leveranciers en dienstverleners. Het door OVG met behulp van Microsoft ontwikkelde Building Management Platform integreert de gigantische datastroom in één overzichtelijk bedieningssysteem voor het pand. Het Building Management Platform is inmiddels gestandaardiseerd en bruikbaar voor nieuwe OVG-projecten.

Ubels: ‘Dat er in een gebouw systemen aan het internet gekoppeld zijn is op zich niet zo bijzonder, wel dat het in er The Edge zoveel zijn. Gangbare building management platformen beperken zich tot de monitoring van klassieke functies zoals liften, klimaatbeheersing, energie, enzovoorts. Hier hangen vrijwel alle apparaten aan het internet. Bovendien is  alles ook nog eens in één gebouwmanagementsysteem geïntegreerd. Dat maakt het echt uniek.’ (EW)

Meer over de slimme kantoorgebouwen van OVG in het decembernummer van Vastgoedmarkt dat 15 december verschijnt.

 

Reageer op dit artikel