nieuws

Beleggers verwachten 10,8 procent groei tot en met 2018

Geen categorie

Nationale en internationale beleggers zijn nog steeds positief over de Nederlandse vastgoedmarkt, blijkt uit onderzoek onder 52 partijen door JLL. De komende twee jaar streven zij naar een verdere groei van hun vastgoedportefeuille. JLL becijfert die groei op 10,8 procent.

De 52 beleggers hebben gezamenlijk voor bijna 33 miljard euro vastgoed in bezit. De komende twee jaar beogen de beleggers voor bijna 1,8 miljard euro aan vastgoed te verkopen, terwijl zij voor 5,4 miljard euro aan nieuw vastgoed willen acquireren. Hierdoor wordt een groei van de portefeuille verwacht van 10,8 procent naar circa 36,4 miljard euro aan het einde van 2018. 
De focus van de ondervraagde beleggers ligt de komende twee jaar voornamelijk op core en core-plus beleggingen. Tegelijkertijd neemt de interesse in value-add beleggingsproduct toe en zal bijna een derde van de voorgenomen beleggingsdynamiek voor rekening nemen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van verwachte groei gedreven door versnelde huurgroei en aanvangsrendementen die stabiliseren. De voorgenomen groei wordt volgens de ondervraagde beleggers in sterke mate gedreven door de huidige lage rente en de beschikbaarheid van kapitaal. 
Head of Capital Markets Dré van Leeuwen van JLL Nederland constateert dat de vooruitzichten voor de Nederlandse vastgoedmarkt positief blijven. ‘Toch verwachten we dat de Nederlandse beleggingsmarkt in een rustiger vaarwater terecht komt. Allereerst door de toegenomen geopolitieke onrust door de Brexit, de presidentsverkiezingen in Amerika en speculatie rondom de komende verkiezingen in zowel Frankrijk, Duitsland en Nederland. Daarnaast is er een vergrote kans op een mogelijke renteverhoging. Tot slot zal het beperkt voorhanden zijn van geschikt beleggingsproduct op strategische locaties voor een drukkend effect op de beleggingsdynamiek gaan zorgen.’

Reageer op dit artikel