nieuws

Savills: Londen topwinkelstad van Europa

Geen categorie

Londen is de topwinkelstad van Europa. Deze stad neemt deze positie over van Parijs. Dit blijkt uit het onderzoeksrapport European Retail Destination Index van Savills.

Factoren die het succes verklaren zijn onder meer de gemakkelijke toetreding tot de markt en de totale huisvestingskosten, die 6,7 procent lager zijn dan in Parijs. 19,8 miljoen buitenlandse toeristen spendeerden in 2015/2016 een record van 17,8 miljard euro in Londen. Dat is 53,5 procent meer dan in Parijs. Bezoekers aan Londen besteedden relatief ook meer in winkels; in Londen werd 46,7 procent van alle uitgaven tijdens het bezoek in winkels gedaan, vergeleken met 16,7 procent in Parijs, aldus cijfers van Mastercard. De overige steden in de top 10: 3 Amsterdam, 4 Barcelona, 5 Warschau, 6 München, 7, Rome, 8 Madrid, 9 Dublin, 10 Milaan. In Amsterdam bedroegen de bestedingen door buitenlandse toeristen 3,3 miljard euro, waarvan 0,4 miljard in winkels.

Het bezoek aan Londen is extra gestimuleerd door het Brexit-referendum, waardoor het pond voor buitenlanders goedkoper is geworden. Een boodschappenmandje met onder meer een iPad, een Rolex en Chanel parfum kost nu 13 procent minder dan in Parijs. In London West End steeg de retailomzet in juli 2016, de maand volgend op het referendum, met 3 procent.

Savills ontwikkelde een vrij eenvoudige maatstaf om ‘retail-opportunity’ te meten. Deze is gebaseerd op het totale aantal solitaire winkels die zijn bezet door de tien grootste modemerken ter wereld, gebaseerd op mondiale omzet. Londen scoort 13,1 winkels per 1 miljoen inwoners en 3,9 winkels per 1 miljoen buitenlandse toeristen. Voor Parijs zijn deze getallen voor de winkels 17,3 en 5,9.

Reageer op dit artikel