nieuws

Prijsstijging woningen vlakt licht af

Geen categorie

Bestaande koopwoningen waren in oktober 5,6 procent duurder dan in oktober 2015. Deze toename is wat kleiner dan in augustus en september.

Prijsstijging woningen vlakt licht af

Dit blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van CBS en het Kadaster. In augustus is met 6 procent de hoogste prijsstijging in veertien jaar genoteerd. Volgens NVM – die met zijn prijsbepaling drie maanden vooruit loopt op de Kadaster-cijfers – ligt de gemiddelde prijs eind oktober op ongeveer 240.000 euro. De prijspiek in augustus 2008 bedroeg 262.000 euro.

Sinds juni 2013 is sprake van een stijgende trend van de woningprijzen. Vervolgens daalden de prijzen tot een dieptepunt in juni 2013. Ten opzichte van de piek is het prijsniveau op basis van CBS/Kadaster-cijfers nog 11,5 procent lager. Vergeleken met het dal zijn de prijzen gemiddeld 12,7 procent hoger.

Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen is in oktober 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005. Het Kadaster bracht vorige week naar buiten dat het in oktober 17.339 verkochte woningen registreerde. In de eerste tien maanden van 2016 zijn er 171.258 woningen verkocht. Dat is een vijfde meer dan in dezelfde periode van 2015. (MvL)

Reageer op dit artikel