nieuws

Brexit-klap voor Brits commercieel vastgoed

Geen categorie

Brits commercieel vastgoed heeft in het derde kwartaal een totaalrendement behaald van -2,7 procent. Dat is de slechtste prestatie sinds het eerste kwartaal van crisisjaar 2009. Het transactievolume is met 43 procent gedaald.

Brexit-klap voor Brits commercieel vastgoed

Dat blijkt uit de CBRE monthly index van CBRE Global Investors. De daling komt volledig op het conto van de maand juli, terwijl augustus en september op de nullijn zaten. De grootste daling vond plaats op de Britse kantoren- en retailmarkt van respectievelijk 4 en 3,3 procent. De logistieke sector bleek met een –0,4 procent totaalrendement het meest schokbestendig.

Bemoedigend noemt CBRE GI de situatie op de gebruikersmarkten, die zich staande hebben gehouden. De leegstand in alle markten bevinden zich op het laagste niveau in twaalf jaar. Wel is er ‘anekdotisch’ bewijs dat de markt richting een piek van de huurderscyclus gaat. De interesse van huurders in prime kantoren in London West End is fors afgenomen. Vastgoedadviseurs noteren bovendien een daling van de huurprijs op de duurste delen van de Londense kantorenmarkt.

Het totale vastgoedbeleggingsvolume in het derde kwartaal kromp met 43 procent op jaarbasis en 33 procent op kwartaalbasis naar ongeveer 8 miljard Britse pond. Volgens CBRE GI blijft de markt echter voldoende liquide en blijven banken en fondsen financiering verschaffen. Dat blijkt volgens de vermogensbeheerder uit de prijzen van hoogwaardig vastgoed met langetermijn huurcontracten in Londen en Zuidoost-Engeland, die nog op het prijsniveau van vóór het Brexit-referendum van 23 juni zitten. Secundair vastgoed heeft wel veel last van het onzekere sentiment.

CBRE GI blijft zorgen houden over de Britse markt op de middellange termijn. Nog steeds is volstrekt onduidelijk of het Verenigd Koninkrijk aanstuurt op een ‘harde’ of ‘zachte’ Brexit. Dat de situatie nu stabiel is, is te danken aan het steunprogramma van de Bank of England (BoE). Door de lage rente blijft vastgoed relatief aantrekkelijk, maar de BoE kan dit rentebeleid ook plots weer terugdraaien, waarschuwt CBRE GI. (MvL) 

Reageer op dit artikel