nieuws

Breevast zet Financietoren voor 1,2 miljard in etalage

Geen categorie

Breevast heeft de 155.000 m2 grote Financietoren in Brussel voor 1,2 miljard euro in de etalage gezet. Een verkoop tegen deze prijs zou een aanvangsrendement van 4,5 procent betekenen.

Breevast zet Financietoren voor 1,2 miljard in etalage

Dit nieuws van La Libre Belgique is bevestigd aan de Vlaamse krant De Tijd. Breevast ontkent de berichtgeving niet en zegt in een reactie dat ‘Breevast en haar aandeelhouder meerdere strategische mogelijkheden verkennen ten aanzien van de Finance Tower’. De Financietoren omvat 155.000 m2 kantoorruimte, 35.000 m2 technische ruimte en bijna 30.000 m2 aan parkeervoorzieningen. De duizelingwekkende vraagprijs is mede het gevolg van het lucratieve geïndexeerde huurcontract dat Breevast in 2002 afsloot met de Belgische overheid. Het ministerie van Financiën en andere overheidsdiensten huren het gebouw tot 2032. De huidige huurprijs ligt volgens De Tijd op 54,2 miljoen euro per jaar.

Of de door Breevast gewenste verkoopprijs van 1,2 miljard euro – goed voor een aanvangsrendement van zo’n 4,5 procent – haalbaar is zal nog moeten blijken. De kans daarop is dankzij de extreem lage rente evenwel gegroeid. Institutionele beleggers zijn naarstig op zoek naar rendement. Met een huidig rendement op 10- en 30-jarig Duits staatspapier van respectievelijk 0,1 en 0,6 procent is een gegarandeerde cashflow tot 2034 en een rendement van 4,5 procent onweerstaanbaar.

Breevast verwierf het complex aan Kruidtuinlaan in 2001 van de federale overheid voor 311 miljoen euro en investeerde 300 miljoen euro in de renovatie. Deze transactie is wel al jaren omgeven door geruchten over omkoping. In 2016 werden twee lobbyisten veroordeeld voor gesjoemel bij die verkoop, weet De Tijd. In 2012 werd Breevast-eigenaar Frank Zweegers genoemd in het dossier van Glenn Audenaert, de voormalige directeur van de federale gerechtelijke politie in Brussel die in opspraak was gekomen. Zweegers zou Audenaert onder de tafel hebben betaald, maar tot een zaak is het nooit gekomen. Zweegers heeft de aantijging ook altijd ontkend.

In een schriftelijke reactie laat Breevast weten dat het ‘meerdere strategische mogelijkheden verkent’ ten aanzien van de Financietoren en de rest van het naastgelegen nieuwe RAC-Belair-complex van in totaal 150.000 m2 zal verkopen.

‘Onderdeel van de bedrijfsvoering van Breevast betreft het analyseren van markten en het onderzoeken van mogelijkheden om haar portefeuilles in Europa en de Verenigde Staten verder te optimaliseren. In de huidige marktomstandigheden wordt Breevast regelmatig benaderd of zij interesse heeft in de verkoop van een aantal van haar core-assets. In dit kader is in 2013 besloten om te desinvesteren in het hertontwikkelde RAC-Belair-complex in Brussel. De verkoop van de diverse RAC-Belair-assets zal naar verwachting dit jaar worden afgerond.’ (MvL)

Reageer op dit artikel