nieuws

Bouwkosten woning met 1,5 procent omhoog

Geen categorie

De kostprijs van een gemiddelde woning is in het derde kwartaal met 1,5 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Dat blijkt uit de Troostwijk Index van Troostwijk Research.

De index – speciaal ontwikkeld voor de verzekeringsbranche – geeft op basis van de ontwikkeling van de kostprijs van bedrijfs- en kantoorgebouwen, woningen en bedrijfsinventaris een indicatie voor de kosten van verzekeringen voor deze objecten. Op 1 oktober staat de index voor woningen op 118,4 tegen 117,3 op 1 januari, op 120,4 voor bedrijfsgebouwen en kantoren tegen 119 op 1 januari. De index heeft voor bedrijfsinventaris op 1 oktober een stand bereikt van 114,1 tegen 113,8 op 1 januari.

Net als in de voorgaande kwartalen zijn met name de bouwkosten voor woningen gestegen. Ten opzichte van het tweede kwartaal was er een prijsstijging van ruim 0,5 procent en in vergelijking met 2015 van zelfs 1,5 procent. De bouwkosten voor bedrijfsgebouwen en kantoren zijn kwartaal op kwartaal zeer beperkt gestegen met 0,1 procent. De belangrijkste oorzaak van de stijging van bouwkosten voor bedrijfs- en kantoorgebouwen en woningen is een toename van de loonkosten, die 3 procent hoger zijn dan in 2015.

Deze stijging werd overigens wat gedrukt door een lichte daling van de kosten van onderaannemers. Ten opzichte van het derde kwartaal was sprake van gelijke tot licht lagere prijzen voor grondstoffen. Jaar op jaar gemeten lagen die prijzen overigens tot zo’n 10 procent hoger. De productiekosten voor bedrijfsinventaris namen in het vorige kwartaal nog iets toe, maar zijn in het derde kwartaal gelijk gebleven. (MvL)

Reageer op dit artikel