nieuws

Rotterdam neemt Schiekadeblok over van LSI

Geen categorie

Rotterdam neemt Schiekadeblok over van LSI

Rotterdam neemt de ontwikkelpositie Schiekadeblok over van LSI Project Investment. Dat heeft Vastgoedmarkt vernomen.

De gemeente Rotterdam, LSI en FGH Bank hebben de erfpacht en de andere overeenkomsten voor de ontwikkeling van het Schiekadeblok ontbonden. Ook zijn de procedures om LSI te dwingen tot betaling van de achterstallige canon van de baan. Rotterdam had nog 7 miljoen euro tegoed van LSI, berichtte het AD medio juli.

Met de overeenkomst komen de grond onder de locatie Schiekadeblok en het gebouw Schieblock volledig in eigendom van de gemeente. Rotterdam wordt de exploitant van Schieblock en neemt de lopende huurcontracten voor het pand over, meldt de gemeente.

De ontbonden erfpachtovereenkomst dateert uit 2009. De gemeente reserveerde in dat crisisjaar 200 miljoen euro voor aankopen van grondposities. Dit om het stilvallen te voorkomen van vastgoedprojecten die de gemeente belangrijk vond voor de ontwikkeling van de stad, aldus Rotterdam destijds. LSI ontving 52 miljoen euro voor zijn grond onder het Schiekadeblok en werd daarmee van de ondergang gered.

Ondanks die maatregel kwam de beoogde ontwikkeling van het Schiekadeblok tot 240.000 m2 kantoren, woningen en winkels niet op gang. LSI leverde 54.000 m2 kantoorruimte op met Central Post, verkleinde het resterende planvolume naar 110.000 m2, meldde in februari 2014 een Intercity-hotel te zullen ontwikkelen aan de Poortstraat en zei eind 2014 tegen het AD ‘een klant en een bouwer’ te hebben. Maar intussen bleven de aanmaningen voor de achterstallige erfpachtcanon binnenkomen.

‘Hoewel dit de verstandhouding tussen de partijen in eerste instantie onder druk heeft gezet, zijn ze snel hierna met elkaar in overleg getreden. Met instemming van alle betrokkenen is men vervolgens gekomen tot een beëindiging van de samenwerking en de erfpacht.’ Geen van de partijen wilde een toelichting geven.

Reageer op dit artikel