nieuws

Gemeente weet geen raad met nieuwe winkelconcepten

Geen categorie

Het aantal winkels waarin horeca en detailhandel of logistiek samengaan, neemt toe in Nederland. Gemeenten hebben echter geen ruimte in hun regelgeving voor deze innovatieve concepten, zo meldt Nuzakelijk.nl.

Gemeente weet geen raad met nieuwe winkelconcepten

Koffie drinken in een kledingwinkel of een online supermarktbestelling ophalen bij een offline ‘pick-up point’. Het zijn voorbeelden van een trend met de naam ‘blurring’, waarbij de grenzen tussen de toepassingen van winkels vervagen. Gemeenten weten zich echter geen raad met deze gemengde concepten, zeggen advocatenkantoor Lexence en Bureau Stedelijke Planning tegen nu.nl.

De regelgeving op dit gebied sluit niet aan, omdat er strenge definities zijn van detailhandel, horeca en logistiek. Gebouwen hebben vaak een bestemmingsplan dat bedoeld is voor een van de drie handelsvormen, maar niet voor mengvormen daarvan. Op bedrijventerreinen is over het algemeen geen detailhandel toegestaan en ook horeca kan niet samengaan met detailhandel. Blurring is dus niet toegestaan, wat er in de praktijk toe leidt dat ondernemers maar één activiteit mogen promoten. Op deze manier ‘staat ouderwetse regelgeving innovatie in de weg’, zeggen de organisaties.

Lexence wijst erop dat de medewerking van de gemeente nodig is om bijvoorbeeld een pick-up point te realiseren en dat alles ophoudt zonder fiat van de lokale overheid.

Reageer op dit artikel