nieuws

‘Waardevast zorgvastgoed bepaalt de toekomst’

Geen categorie

Aantrekkelijk en waardevast vastgoed bouwen en daarna pas kijken hoe je er intensieve zorg kunt leveren. Dat is het uitgangspunt van voorzitter van de raad van bestuur van zorgonderneming Saffier De Residentiegroep Roland de Wolf.

De Wolf spreekt tijdens de Zorgvastgoed Dag 2015 die het Instituut voor Vastgoed & Duurzaamheid (IVVD) organiseert op woensdag 13 mei op Nyenrode Business Universiteit. Het evenement staat in het teken van trends en ontwikkelingen in het zorgvastgoed.

Het scheiden van wonen, zorg en behandeling is het uitgangspunt voor De Wolf. En daarbij moet de nadruk op wonen liggen. ‘Eerst werden gebouwen van zorginstellingen neergezet vanuit een medisch perspectief, maar wij vinden het raar dat mensen alle regie op het gebied van wonen wordt ontnomen op het moment dat zij zware zorg nodig hebt. Mensen moeten zelf kunnen bepalen in wat voor een soort huis zij willen wonen’, zegt hij.

En dat kan volgens De Wolf. ‘De reden dat traditionele zorginstellingen zo duur zijn is niet omdat de wooncomponent zo luxueus is, maar omdat er heel veel algemene behandelruimtes zijn die ook gefinancierd moeten worden. Wij pleiten ervoor de behandelingen buitenshuis te laten plaatsvinden. Wanneer er fysiotherapie nodig is, kan hiervoor naar een reguliere fysiotherapiepraktijk worden gegaan. Op die manier bouw je dus alleen met het doel om mensen fijn te laten wonen’, legt hij uit. In het huidige systeem is de behandelfunctie ingebouwd in de Wet langdurige zorg (WLZ). Als je die behandelfunctie eruit haalt, heb je de behandelruimtes ook niet nodig.’

Saffier De Residentiegroep liet in eigen beheer het woon-zorgconcept Royal Rustique in Den Haag bouwen. ‘Het was een klassiek verzorgingstehuis. Dat hebben we afgebroken en met een architect naar het bestemmingsplan gekeken. Hem hebben wij gevraagd wat hij zou bouwen als hij de vrije hand zou hebben. Gezien de omgeving dacht hij aan zeven herenhuizen. Daar hebben wij dus voor gekozen en daarbij gekeken wat wij zouden moeten aanpassen aan deze huizen op het moment dat mensen met een beperking, zoals psychogeriatrische problemen, somatische problemen, een verstandelijke beperking of niet-aangeboren hersenletsel hier zouden moeten wonen. En dat is gelukt. Cliënten huren de ruim 40 appartementen die zijn gerealiseerd. Er is veel domotica in de woningen aanwezig en de huisarts is primair de behandelaar. Voor specifieke behandelingen gaan zij naar een andere plek’, vertelt De Wolf.

Dat er steeds meer vraag is naar dergelijke woningen is zeker. En de behoefte zal alleen maar groeien denkt De Wolf. ‘Mensen gaan minder snel dood, maar hebben daardoor vaak wel meer zorg nodig wanneer zij ouder worden. De doelgroep wordt dus alleen maar groter. En zelfs als de doelgroep niet meer zou bestaan, is er niets aan de hand, want de functie van bijvoorbeeld de herenhuizen is makkelijk om te vormen. Dat maakt dit vastgoed waardevast.’  

Naast De Wolf spreken tijdens het evenement Philip Idenburg (BeBright), Harmke Bekkema (Platform 31/Energiesprong), René van der Meer (Analysecentrum), Eric Scheijgrond (DTZ Zadelhoff) en Sébastien Berden (Cofinimmo). De Zorgvastgoed Dag is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is of te maken heeft met zorgvastgoedinvesteringen en/of beheer. De kosten bedragen 295 euro exclusief BTW en inclusief inlooplunch, koffie, thee en netwerkborrel (Voor abonnees van Vastgoedmarkt 265 euro exclusief BTW). Inschrijven kan via zorgvastgoeddag.nl/inschrijven.

Reageer op dit artikel