nieuws

Beleggers: ‘punten Jan Meerman staan al op agenda’

Geen categorie

Vrijwel alle punten van Inretail-voorzitter Jan Meerman staan al op de agenda. Dat schrijven vier grote beleggers mede namens IVBN en Vastgoed Belang in een reactie op zijn open brief.

Beleggers: ‘punten Jan Meerman staan al op agenda’

In de bewuste brief schreef Meerman dat hij om tafel wil met vastgoedbeleggers om te komen tot marktconforme huurprijzen en bestrijding van de winkelleegstand. De voorman van de brancheorganisatie voor ondernemers in de woon-, mode-, schoenen en sportbranche.krijgt namelijk ‘steeds meer het onbehaaglijke gevoel dat iedereen op elkaar zit te wachten en niemand het voortouw durft te nemen om de problemen grondig aan te pakken’.

‘We begrijpen volledig de door jou goed verwoorde urgentie. Die urgentie leeft nadrukkelijk ook bij ons!’ reageren Jan Willem Weissink (Corio / Klepierre), John van Haaren (Unibail-Rodamco), René Vierkant (Syntrus Achmea Real Estate & Finance) en Belinde Bakker (Wereldhave). ‘Dat is ook de reden dat wij, als grote marktspelers, samen met andere betrokken partijen vanuit het vastgoed gezamenlijk met de retail willen optrekken om aantrekkelijke winkelgebieden te kunnen maken. Wij zijn van mening dat het huurrecht winkelruimte daarin een grote belemmering vormt.’

‘We hebben de afgelopen jaren, en heel intensief de afgelopen maanden, vanuit het vastgoed diepgaand met de detailhandel over het huurrecht gesproken. Dat bleek overigens niet makkelijk, niet alleen vanwege de diversiteit aan (soms tegengestelde, maar overwegend gelijkgerichte) belangen tussen vastgoed en retail, maar ook vanwege de grote verschillen aan de retailkant tussen grootbedrijf, middenbedrijf en kleinbedrijf. We gaan er van uit dat je deze oproep namens iedereen in de retail hebt gedaan.’

Zij wijzen erop dat in het kader van de EZ-Retailagenda retail en vastgoed samen al enkele uitgangspunten hebben afgesproken over het onderdeel huurrecht, ‘die we binnen drie maanden met elkaar verder uitwerken’. ‘Vrijwel alle door jou in je open brief genoemde punten staan al op de agenda. Opgave is om die in juridisch houdbare afspraken te vertalen. Een afspraak wordt al gemaakt om de gesprekken voort te zetten. Wij zijn er klaar voor!’

Reageer op dit artikel