nieuws

Woningmarkt scoort nog dikke onvoldoende

Geen categorie

In de tweede helft van 2013 verbeterde de markt van koopwoningen dankzij een historisch lage hypotheekrente, stijgende huurprijzen en een toename van het vertrouwen. Maar het aantal te koop staande woningen is nog steeds erg hoog en de kans op verdere daling van de prijzen is reëel.

Woningmarkt scoort nog dikke onvoldoende

Dat concludeert adviesbureau Honk op basis van onderzoek. In zijn Woningmarktrapport drukt de adviseur de gezondheid van de woningmarkt uit in een rapportcijfer. Op dit moment is dat een 4,6, een half jaar eerder nog een 4,0. Dat het cijfer verbeterde, komt vooral doordat de prijzen van woningen minder snel dalen en door de historisch lage hypotheekrente. Bij een rapportcijfer 6 is echter pas sprake van voldoende functioneren.

Het cijfer wordt berekend aan de hand van een groot aantal indicatoren, zoals de gemiddelde verkooptijd, de prijsontwikkeling van de woningen en de leencapaciteit (hoeveel hypotheek wordt verstrekt?). Veel indicatoren presteren momenteel nog onvoldoende.

Reageer op dit artikel