nieuws

VGM NL lanceert Benchmark Vastgoedmanagement

Geen categorie

Brancheorganisatie VGM NL lanceert een benchmark voor vastgoedmanagement. Tien leden van de brancheorganisatie voor het vastgoedmanagement in Nederland treden op als founding fathers om de benchmark mogelijk te maken.

Dat meldt de branchevereniging voor ondernemingen die professioneel werkzaam zijn in het vastgoedmanagement, VGM NL. De leden die voor deze benchmark de handen ineen hebben geslagen zijn: Actys Wonen, Bilfinger Real Estate, CBRE, DTZ Zadelhoff Propertymanagement, Grontmij Vastgoedmanagement, Jones Lang LaSalle, MVGM, WTC Schiphol Airport, vb&t Vastgoedmanagement en Vesteda Propertymanagement. De benchmark wordt opgezet en verzorgd door TiasNimbas Business School in Tilburg. De tien marktpartijen vertegenwoordigen de vastgoedsegmenten: kantoren, winkels en woningen. De initiatiefnemers verwachten dat het aantal deelnemers aan deze benchmark snel toeneemt.

De tijd is rijp voor meer transparantie binnen het vastgoedmanagement, meent Ingrid Janssen, Associate Professor bij TiasNimbas. ‘Met de VGM NL benchmark bieden we vastgoedmanagementorganisaties een tool om beheerprestaties te meten en onderling te vergelijken. Hiermee streven we naar het verbeteren van beheerprocessen en uiteindelijk naar nog meer professionaliteit binnen de sector.’

Volgens Janssen beschikken de vastgoedmanagementorganisaties over een schat aan informatie. ‘Deze biedt de mogelijkheid om op een professionele manier benchmark-indicatoren te identificeren. Zo kan naast een analyse per vastgoedcategorie, een analyse naar type vastgoed (bijvoorbeeld meerlaags wonen versus eengezinswoning), type locatie of type opdrachtgever worden gemaakt. Ook kunnen voor service- en onderhoudskosten op gedetailleerd niveau kengetallen worden geproduceerd die ook voor kleinere VGMO’s van waarde zijn bij het vergelijken van eigen exploitatiegegevens en het budgetteren van toekomstige uitgaven.’

Bovendien kunnen trendanalyses worden gemaakt die inzicht geven in hoe exploitatiegegevens zich ontwikkelen in de tijd en hoe deze samenhangen met andere indicatoren zoals inflatie, consumentenvertrouwen en bouwprijsstijgingen. De eerste resultaten van de VGM NL benchmark worden verwacht tijdens het VGM NL congres dat medio 2014 wordt georganiseerd, als VGM NL vijf jaar bestaat.

Reageer op dit artikel