nieuws

Sterke groei in ontwerpopdrachten aan eind 2013

Geen categorie

De totale bouwsom van nieuwe ontwerpopdrachten aan architecten is in het derde kwartaal van 2013 toegenomen met bijna 32 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2012. De forse stijging ontstond in de nieuwbouw van woningen en bedrijfsgebouwen, zoals kantoren en winkelcentra.

Sterke groei in ontwerpopdrachten aan eind 2013

Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten. Deze opvallende ontwikkeling volgt op een sterke afname van de ontwerpopdrachten sinds het begin van de financieel-economische crisis en de malaise op de woningmarkt in 2008.

De waarde van de ontwerpopdrachten ligt in het derde kwartaal van 2013 nog steeds op bijna 64 procent onder het gemiddelde kwartaalniveau van het topjaar 2007. Architecten staan aan het begin van de bouwketen en de opdrachten die zij ontvangen zijn een belangrijke indicator voor toekomstige bouwactiviteiten.

De bouwsom van de ontwerpopdrachten voor woningen steeg in het derde kwartaal van 2013 met bijna 50 procent. Bij de nieuwbouw van woningen bedroeg de stijging ruim 47 procent, de opdrachten voor renovatie van woningen namen toe met 63 procent.
Ook ontwerpopdrachten voor nieuwbouw van bedrijfsgebouwen, zoals kantoren, ziekenhuizen en winkelcentra, namen in het derde kwartaal duidelijk toe. De waarde van deze opdrachten steeg met bijna 37 procent. De bouwsom voor de renovatie van bedrijfsgebouwen daalde met 7 procent.

Reageer op dit artikel