nieuws

Nico Vijsma (Klimop-fraude) overleden

Geen categorie

Een van de hoofdrolspelers in de vastgoedfraudezaak Klimop, Nico Vijsma, is woensdag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn advocaat Jan Leliveld vrijdag bevestigd.

Nico Vijsma (Klimop-fraude) overleden

Vijsma werd in 2012 veroordeeld tot twee jaar cel voor zijn rol in de fraude, die volgens de rechter bestond uit onder meer het verduisteren van miljoenen euro’s bij dubieuze transacties, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het hoger beroep tegen Vijsma bij het gerechtshof in Amsterdam zal door zijn overlijden eindigen.

De zaak draait om fraude met vastgoed van Bouwfonds en het Philips Pensioenfonds. Vijsma was een aangetrouwde oom van voormalig Bouwfondsdirecteur Jan van Vlijmen, die geldt als de architect van de zeer omvangrijke fraude. Vijsma fungeerde als adviseur van Bouwfonds. In mei 2011 werd bij hem kanker geconstateerd. De strafzaak tegen hem werd daarom tijdelijk stilgelegd, Vijsma onderging enkele operaties. Bij de rechtbank had het Openbaar Ministerie vijf jaar cel tegen hem geëist, maar de rechtbank hield in het vonnis rekening met zijn slechte gezondheid. Jan van Vlijmen is veroordeeld tot vier jaar.

Reageer op dit artikel