nieuws

Joris Tieleman wint NVM Scriptieprijs

Geen categorie

De NVM Scriptieprijs 2013 is gewonnen door Joris Tieleman, afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). De prijs werd gisteren 19 november tijdens het NVM-Jaarcongres uitgereikt.

Joris Tieleman wint NVM Scriptieprijs

Tieleman werd bekroond voor zijn scriptie [PDF] over ruimtelijke patronen in de razendsnelle opwaardering van het Amsterdamse woningbestand over de afgelopen 25 jaar. Kern van zijn scriptie is een serie videokaarten die op basis van NVM-data de veranderende woningprijzen door heel Amsterdam tonen voor de periode 1985-2010.

In de kaarten is Amsterdam verdeeld in postcodegebieden die gedurende de tijd van kleur veranderen. Deze verschillende kleuren geven de relatieve huizenprijs weer. Op de kaarten is het proces van gentrificatie of “veryupping” duidelijk zichtbaar: de her- of opwaardering van diverse stadsdelen waardoor de huizenprijzen stijgen. Volgens de jury is het een ‘bondige, goed geschreven masterscriptie’. Door het gebruik van een online, interactieve kaart toont Tieleman zich een ‘vernieuwend en origineel denker’, zo meent de jury.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) stelt jaarlijks een prijs beschikbaar voor de beste afstudeerscriptie over de woningmarkt. Er werd dit jaar een groot aantal scripties ingestuurd. Na selectie bleven er twee scripties over. De jury bestond uit NVM-voorzitter Ger Hukker, Edward Feitsma (hoofd toezicht Consumentenzaken en Financiële Markten van de Nederlandse Vereniging van Banken) en Tjerk Gualthérie van Weezel (verslaggever wonen en bouwen bij de Vokskrant). De NVW Scriptieprijs bestaat uit een geldbedrag van 5.000 euro.

Reageer op dit artikel