nieuws

Hukker: woningprijzen over twintig jaar op oude niveau

Geen categorie

De woningmarkt begint zich voorzichtig te herstellen, maar het duurt nog minstens vijftien tot twintig jaar voor de woningprijzen weer op het niveau van 2008 liggen. Dat zei Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), donderdag (9 januari) in een toelichting op gepresenteerde woningmarktcijfers over het vierde kwartaal.

‘Het herstel zal heel lang gaan duren en dat heeft alles te maken met alle bezuinigingsmaatregelen die nog in de pijplijn zitten. Na de crisis van de jaren zeventig en tachtig duurde het ook vijftien jaar voor het oude prijsniveau werd bereikt’, aldus Hukker. De NVM-voorzitter wijst erop dat er nog altijd ongeveer een miljoen woningen ‘onder water’ staat en dat banken terughoudender zijn bij het verstrekken van hypotheken. Als de economie weer gaat groeien, zullen de rentes bovendien stijgen, verwacht Hukker. Dat heeft gevolgen voor de betaalbaarheid van een woning.

Momenteel lijkt er sprake van een politieke rust rond het woningdossier. Maar volgens Hukker wordt pas in de loop van dit jaar duidelijk of de situatie echt is gestabiliseerd: ‘Binnenkort krijgen we gemeenteraadsverkiezingen en Europese verkiezingen. Die kunnen het toenemende vertrouwen weer schaden. Wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren met de onroerendezaakbelasting? En wat doet het kabinet met de Nationale Hypotheek Garantie?’

Reageer op dit artikel