nieuws

Draghi: inflatie nog behoorlijke tijd laag

Geen categorie

De inflatie in de eurozone lijkt nog een behoorlijke tijd laag te blijven. Dat stelde de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, donderdag (9 januari) in een toelichting op het besluit het rentetarief op 0,25 procent te laten.

Draghi: inflatie nog behoorlijke tijd laag

De inflatie in de eurozone zakte vorige maand tot gemiddeld 0,8 procent. Dat is veel lager dan het peil van ongeveer 2 procent waarnaar de ECB streeft. Draghi liet doorschemeren dat dit betekent dat de ECB een situatie met aanhoudend dalende prijzen (deflatie) moet voorkomen.

‘Ons mandaat om een stabiele prijsontwikkeling te handhaven werkt twee kanten op’, aldus de centralebankpresident. De ECB blijft heel voorzichtig over het herstel van de Europese economie, dat Draghi als ‘zwak en breekbaar’ bestempelde. Hij wees op de vele financiële en politieke risico’s die het herstel kunnen ondermijnen.

De ECB wijzigt de rentetarieven in de eurozone deze maand niet. De herfinancieringsrente – het tarief dat banken betalen voor leningen bij de ECB – blijft daardoor op het historisch lage peil van 0,25 procent. De rente die banken ontvangen op hun deposito’s bij de centrale bank blijft 0 procent. Het besluit van de ECB voldeed aan de verwachtingen van economen. De ECB bracht het belangrijkste tarief in de eurozone in november terug van 0,5 naar 0,25 procent.

Reageer op dit artikel