nieuws

‘88.000 huishoudens schenken ton voor woning’

Geen categorie

De belangstelling voor de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro is volgens Netwerk Notarissen groter dan verwacht. In de periode tussen 1 oktober 2013 en eind 2014 maken naar schatting 88.000 huishoudens gebruik van de vrijstelling, meldde Vereniging Eigen Huis gisteren op zijn website.

Het kabinet gaat met 10.000 op jaarbasis uit van een veel lager aantal. De tijdelijk verhoogde schenkingsvrijstelling houdt in dat iedere Nederlander een bedrag van 100.000 euro belastingvrij mag schenken aan een ander. Voorwaarde is wel dat de ontvanger dit bedrag besteedt aan de eigen woning of hypotheekschuld. Tot 1 oktober 2013 gold (onder strengere voorwaarden) een maximale schenkingsvrijstelling van 51.407 euro. Het kabinet beoogt met deze tijdelijke maatregel de woningmarkt een duwtje in de rug te geven.

150 van de 955 Nederlandse notariskantoren zijn aangesloten bij Netwerk Notarissen. Het netwerk doet de inschatting nadat ze 53 van de eigen kantoren heeft ondervraagd, na de eerste maanden van de verhoogde vrijstelling. Op grond daarvan komt ze tot deze schatting voor de gehele vrijstellingsperiode. Een derde van de schenkende huishoudens maakt gebruik van de maximale schenkingsvrijstelling van een ton, volgens de notarissen.

Reageer op dit artikel