nieuws

Vrees voor nieuwe vastgoedbubbel Dubai

Geen categorie

De investeringen in Dubai in het kader van de voorbereidingen voor de World Expo in 2020 kunnen leiden tot het uiteenspatten van een nieuwe vastgoedbubbel in het land. Het is onduidelijk of de projecten ook na de tentoonstelling duurzaam blijken, aldus economen en Midden-Oostenspecialisten.

Vrees voor nieuwe vastgoedbubbel Dubai

Dubai investeert de komende jaren miljarden in Expo-gerelateerde projecten, zoals een nieuw vliegveld, wegen en een groot winkelcentrum. De conventie levert naar verwachting zo’n 227.000 extra banen op en trekt 25 miljoen bezoekers. In totaal pompt de overheid zo’n 6,8 miljard dollar in vastgoed en infrastructuur. Dat is ongeveer 8 procent van het bruto binnenlands product. Ashwin Matabadal, Midden-Oostenspecialist en econoom van de Rabobank, spreekt van ‘een enorm bedrag’.

De vrees bestaat voor soortgelijke omstandigheden als in 2009, toen het emiraat in economisch zwaar weer kwam. Ook toen gaf het land miljarden uit aan bouwprojecten, waardoor forse overcapaciteit ontstond. Die kwam vooral aan het licht door de wereldwijde financiële crisis. ‘Als reactie op de toewijzing van de Expo aan Dubai stegen vastgoedprijzen dit jaar al aanzienlijk. Dit is natuurlijk positief voor de nationale economie, maar als de investeringen niet duurzaam blijken na het evenement, kan die bubbel uiteenspatten’, aldus Matabadal. Hij stelt dat overcapaciteit na grote evenementen, zoals Olympische Spelen of wereldkampioenschappen voetbal, vaak voorkomt.

Vastgoedadviseur  Jones Lang Lasalle gaf eerder aan dat de vastgoedprijzen in Dubai dit jaar al met 18 procent zijn gestegen. Volgens het adviesbureau wordt de groei in hotel- en huizenbouw vooral aangejaagd doordat partijen rekenen op een toekomstige toestroom van arbeiders en toeristen.

Reageer op dit artikel