nieuws

Stivad bereikt 3 miljard aan transactiemeldingen

Geen categorie

De Stichting Vastgoeddata (Stivad) heeft sinds de oprichting in het eerste kwartaal van 2011 voor 3 miljard euro aan vastgoedtransacties geregistreerd. Het gaat om 356 meldingen van 21 deelnemende grote vastgoedeigenaren, waaronder institutionele beleggers en corporaties. Dat meldt Stivad.

Stivad bereikt 3 miljard aan transactiemeldingen

De vastgoedbeleggers melden niet slechts de koopsom vrij op naam, maar ook vijftig andere prijsbepalende kenmerken, zoals de soort transactie (portefeuilleverkoop of één object), gebouwkenmerken, exploitatiegegevens, mogelijke huurconcessies, de grondsituatie en het behaalde rendement. Met deze data over feitelijke aan- en verkopen, produceert Stivad naar eigen zeggen eenduidige referentiegegevens en ook marktrapportages. Dit leidt tot een sterk verbeterde transparantie. De marktreferenties in de database ondersteunen een betere onderbouwing van vastgoedwaarderingen op marktwaarde, aldus de organisatie.

De deelnemende beleggers gebruiken de marktreferenties voor de validatie van vastgoedtaxaties. Vanaf 1 januari 2014 worden ook de taxateurs van deze beleggers tot de database toegelaten. Hiermee wordt tegemoet gekomen aan de kritiek van taxateurs dat beleggers wel om referenties vragen, maar deze zelf niet verstrekken. De samenwerking tussen vastgoedeigenaren en hun taxateurs en de hierdoor bereikte transparantie zijn uniek in Nederland en in de wereld. ‘Stivad ligt goed op koers om een sectorbrede transactiedatabase te worden. Andere vastgoedeigenaren zijn nadrukkelijk uitgenodigd om ook deel te nemen’ aldus René Vierkant, voorzitter van het bestuur van Stivad.

Reageer op dit artikel