nieuws

Omzet detailhandel verder gekrompen

Geen categorie

De detailhandel heeft in oktober 1,5 procent minder omgezet dan in dezelfde maand vorig jaar. De prijzen lagen op bijna hetzelfde niveau als een jaar eerder, maar het volume kromp met 1,6 procent. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag (12 december) bekend.

Opnieuw leverden bijna alle non-foodbranches omzet in: gemiddeld 3 procent. Bij een aantal branches, zoals winkels in woninginrichting en consumentenelektronica, was de krimp wel fors kleiner dan een maand eerder. Textielsupermarkten wisten in oktober, net als in september, meer om te zetten dan vorig jaar.

Doordat de prijzen hoger lagen, behaalden winkels in voedings- en genotmiddelen ook een omzetstijging, van bijna 2 procent. Supermarkten noteerden zowel een omzet- als een volumegroei. Speciaalzaken zagen de omzet en het volume krimpen. Een positieve uitschieter vormden in oktober weer de postorderbedrijven en internetwinkels. Hun omzet lag ruim 9 procent hoger dan in oktober 2012. Deze zaken gelden al langer als de best presterende binnen de detailhandel.

Reageer op dit artikel