nieuws

OM mag verder met hypotheekfraudezaak

Geen categorie

Het Openbaar Ministerie (OM) mag doorgaan met de zogenoemde Pesetazaak, een strafzaak tegen dertien verdachten, onder wie twee notarissen en een advocate. Het draait om hypotheekfraude, waarbij volgens Justitie vele miljoenen euro’s crimineel geld zijn witgewassen.

Advocaten van de hoofdverdachten vinden dat het OM heeft geblunderd bij het verkrijgen van informatie. Er zou sprake zijn van tunnelvisie en willekeur en een deel van de verhoren is niet op band vastgelegd. De raadslieden wilden daarom dat het OM niet-ontvankelijk werd verklaard. De rechtbank in Utrecht heeft dat donderdagmorgen afgewezen.

Volgens Justitie hebben de verdachten tientallen woningen gekocht van een woningcorporatie. Daarvan lieten ze valse taxatierapporten opmaken. Vervolgens verkochten ze de woningen met veel winst door. In de tijd tussen aankoop en verkoop werden de huizen gebruikt voor hennepkweek en huisvesting van illegalen. De rechtbank vindt dat het omvangrijke onderzoek niet is begonnen op basis van onrechtmatig verkregen informatie. Ook het ontbreken van bandopnames van sommige verhoren is niet zo ernstig dat de zaak niet door kan gaan. Maar de rechter gaat na de inhoudelijke behandeling van de zaak wel meer zeggen over de geconstateerde verzuimen en gebreken, is donderdag aangekondigd. De zaak, die al sinds 2012 loopt, gaat in maart volgend jaar verder.

Reageer op dit artikel