nieuws

‘NHI niet voor bestaande hypotheken’

Geen categorie

De Nationale Hypotheekinstelling (NHI) richt zich alleen op nieuwe hypotheken en hypotheken die aan het einde van hun rentevaste periode zijn. Die boodschap gaf minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) woensdag in debat met de Tweede Kamer.

‘NHI niet voor bestaande hypotheken’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwde afgelopen week dat vooral de banken ervan zouden profiteren als de NHI in bestaande hypotheken zou handelen. Volgens Dijsselbloem laat het kabinet het advies van de ACM zwaar wegen. Eerder gaf minister Stef blok (Wonen) al aan dat de bezwaren van de ACM zullen worden ondervangen, om ervoor te zorgen dat hypotheekverstrekkers rentevoordelen doorgeven aan hun klanten.

Komend voorjaar wordt meer duidelijk over de NHI. Het kabinet wil de NHI beginnen zodat institutionele beleggers als pensioenfondsen hypotheken overnemen van Nederlandse banken, waardoor die meer lucht krijgen. De overheid zou garant moeten staan voor de risico’s.

Reageer op dit artikel