nieuws

Klépierre verkoopt 127 winkelcentra voor 2 miljard

Geen categorie

Het Franse retailvastgoedfonds Klépierre verkoopt 127 winkelcentra die elk Carrefour als huurder hebben, voor 2,01 miljard euro. De koper is een consortium geleid door Carrefour en van kapitaal voorzien door institutionele beleggers.

Beide partijen hebben daartoe een intentieovereenkomst getekend, maakte Klépierre gisteren bekend. De transactie levert Klépierre netto 1,54 miljard euro op (aandeel van de groep). Het overgrote deel – 1,3 miljard euro – gaat zitten in de afbetaling van schulden die in 2014 aflopen en in de herstructurering van de portefeuille rentedekkingsinstrumenten. Het kredietprofiel wordt een van de beste onder vastgoedondernemingen wereldwijd, stelt Klépierre. De loan-to-value daalt tot onder 40 procent, de gemiddelde financieringskosten nemen af tot 3,2 procent, de interest coverage ratio neemt toe tot 3,5 maal en de gemiddelde resterende looptijd van financieringen stijgt naar 5,5 jaar.

Volgens de vastgoedonderneming betekent de transactie ook dat er sneller focus komt op de kernmarkten. Na de afronding van de deal heeft Klépierre nog 129 objecten. Van de resterende Franse portefeuille bevindt 94 procent zich in de door de onderneming aangewezen kernmarkten (Ille de France, Toulouse-Montpellier, Lyon en Bordeaux). In Italië komt er een sterkere focus op het noorden (Lombardije, Emilia-Romagna) en Rome (Latium), samen goed voor 85 procent van de omzet in dat land. Het Spaanse bezit zal voor 80 procent bestaan uit twee regionale winkelcentra in Madrid (La Gavia) en Tenerife (Meriano).

De verkochte portefeuille bestaat uit kleine tot middelgrote winkelcentra die van Carrefour waren gekocht. Het gaat om 57 objecten in Frankrijk (70 procent van het transactievolume), 63 in Spanje (19 procent) en zeven in Italië (11 procent), met een totale oppervlakte van 476.000 m2. De winkelcentra in Frankrijk en Italië zijn verkocht tegen de taxatiewaarden per 30 juni, die in Spanje tegen lagere waarden. Klépierre stopt ook met het asset en property management van de te verkopen portefeuille. De afronding van de transactie vindt naar verwachting plaats in het tweede kwartaal van 2014.

Reageer op dit artikel