nieuws

Kamer boos over stijging corporatiesalarissen

Geen categorie

De stijging van de salarissen van woningcorporatiedirecteuren is de Tweede Kamer en minister Stef Blok (Wonen) in het verkeerde keelgat geschoten.

Kamer boos over stijging corporatiesalarissen

Volgens eigen onderzoek van Het Financieele Dagblad (FD) is de gemiddelde beloning van een directeur-bestuurder in de corporatiesector vorig jaar met 5.000 euro gestegen tot 177.000 euro bruto. ‘Wat ons betreft is het geduld op’, aldus de VVD. De PvdA noemt het bericht ‘schokkend en bijna ongelofelijk’. Ook SP, PVV, D66 en CDA en zijn erg ongelukkig met het nieuws.

Blok is het ‘zeer met de Kamer eens’, zei hij woensdagmiddag 4 december. Het is al langer de bedoeling dat de salarissen aan banden worden gelegd. De minster vindt het ‘onacceptabel’ wat er door de corporatiebestuurders wordt verdiend, juist in een sector waar ‘toch al erg goed beloond wordt’ en in een tijd waarin van zovelen wordt gevraagd de broekriem aan te halen. ‘Het is een slechte besteding van gemeenschapsgeld.’ Blok wil zo snel mogelijk – in 2014 – een eind aan ‘deze praktijken’, die hij ‘moreel verwerpelijk’ vindt.

De minister van Wonen wilde de salarissen al eerder aanpakken, maar de rechter vond zijn oorspronkelijke plannen te streng. Er is nu een nieuwe regeling uitgewerkt. Volgens de belangenvereniging van commissarissen van woningcorporaties VTW gaan bestuurders en commissarissen er komend jaar ruim 20 procent in beloning op achteruit en niet 50 procent, zoals naar de berekening van de vereniging eerder de bedoeling zou zijn geweest. Sietse Fritsma van de PVV wil dat Blok beroep aantekent tegen de uitspraak van de rechter. Hij vindt het raar dat de minister dat niet doet, terwijl hij de salarispraktijken wel streng afkeurt. De PVV’er zal hierover een motie indienen.

Reageer op dit artikel