nieuws

Kabinetsbeleid overschaduwt lichtpuntjes woningmarkt

Geen categorie

Ontwikkelaars verkopen meer woningen en institutionele beleggers realiseren meer huurwoningen. Dat zijn tekenen dat de woningmarkt weer enigszins opkrabbelt. Maar de onzekerheid over de verhuurdersheffing en het zwabberende kabinetsbeleid dreigen het broze herstel in de kiem te smoren. En dat net nu buitenlandse beleggers in Nederlandse woningen willen beleggen. Dat staat in Vastgoedmarkt van december 2013, die vandaag verschijnt.

Voor de corporatiesector is het beeld inktzwart. De miljarden aan verhuurders- en saneringsheffingen kunnen hun woningproductie decimeren. Ook het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) bevestigt dat corporaties de heffingen niet kunnen opbrengen. En volgens Marc Calon, voorzitter van koepelorganisatie Aedes, dragen corporaties nauwelijks meer bij aan woningvoorraad.

In het themakatern Woningen in Vastgoedmarkt van december wordt uitgebreid ingegaan op de woningmarktproblematiek. Met onder andere de visie van de vereniging voor projectontwikkelaars Neprom, de belangenorganisatie voor institutionele beleggers IVBN en Aedes. Volgens Jan Fokkema, directeur van Neprom, dreigen buitenlandse beleggers af te haken door het zwabberbeleid van het kabinet. IVBN-directeur Frank van Blokland stelt dat de verhuurdersheffing de belangrijkste reden is voor beleggers om niet te investeren in woningen.

Reageer op dit artikel