nieuws

Huurstijging treft alleenwonenden het hardst

Geen categorie

Het afgelopen jaar is de verhouding tussen huur en inkomen verslechterd: nieuwe huurders betalen meer, terwijl hun bruto inkomen is gedaald. Vooral alleenwonenden en eenoudergezinnen zijn de dupe. Dat blijkt uit onderzoek van WoningNet naar de betaalbaarheid van sociale huurwoningen.

Huurstijging treft alleenwonenden het hardst

Het onderzoek is gebaseerd op gegevens uit drie woningmarktgebieden: de regio Utrecht, de stadsregio Amsterdam en de stedendriehoek Apeldoorn, Deventer, Zutphen. De uitkomsten laten zien dat de financiële druk op nieuwe huurders steeds hoger wordt. De huurprijs voor een nieuwe sociale huurwoning is sinds 2010 met 24 procent gestegen. Ondertussen daalde het gemiddelde bruto inkomen van deze groep met 2-6 procent. In 2010 werd ongeveer 30 procent van het bruto inkomen besteed aan huurkosten, in 2013 steeg dit naar 37 procent.

In 2013 gaven eenoudergezinnen 40 procent van hun inkomen uit aan huur, tegen 34 procent in 2010. Bij eenpersoonshuishoudens is het verschil nog hoger, namelijk 8 procent. In 2013 ging bij hen 38 procent van het inkomen op aan huur, tegen 30 procent in 2010. Voor oudere alleenwonenden steeg het deel dat zij aan huur besteedden van 36 procent in 2010 tot 40 procent in 2013.

Reageer op dit artikel