nieuws

Half jaar extra cel voor voormalig SGBB-directeur

Geen categorie

Het gerechtshof van Arnhem heeft Gerard van der Z., oud-directeur van woningcorporatie Stichting Gereformeerde Bouwcorporatie voor Bejaarden (SGBB), in hoger beroep veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. Dat heeft het hof op 11 december beslist, blijkt uit het gisteren vrijgegeven arrest.

Half jaar extra cel voor voormalig SGBB-directeur

Eind 2011 werd Van der Z. tot drie jaar cel veroordeeld. Zowel de oud-directeur als het Openbaar Ministerie (OM) gingen tegen die uitspraak in beroep. Daarin eiste het OM een celstraf van vier jaar. Uit de uitspraak blijkt dat Van der Z. al op vrije voeten was en nu terug moet naar de gevangenis. Zijn verweer dat hij financieel is geruïneerd en de zaak een zware wissel op zijn persoonlijke leven heeft getrokken, was voor het hof geen reden om geen hogere straf op te leggen. Zijn zus Anneke (45) kreeg nu twee jaar cel, nadat de rechtbank haar eerder tot 1,5 jaar cel veroordeelde. Het hof handhaafde de straf van 2,5 jaar cel tegen projectontwikkelaar Richard S. van het voormalige AZ Wonen. Tegen hem had het OM in hoger beroep 3,5 jaar geëist. Ook zij twee moeten weer de cel in.

Volgens het OM hebben de verdachten SGBB voor 50 miljoen euro benadeeld. De oud-directeur stelde de raad van toezicht de aankoop voor van projecten waarvan de koopsom veel te hoog was. Het hof spreekt van systematische en professionele oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen. Door SGBB als directeur op te lichten, heeft Van der Z. de integriteit van de publieke sector geschaad, oordeelt het hof. In een separate civiele procedure is bepaald dat Van der Z. definitief 24,5 miljoen euro moet terugbetalen als voorschot op een schadeclaim van Vestia. Ontwikkelaar S. moet Vestia 20 miljoen euro terugbetalen, maar het hoger beroep in deze zaak loopt nog.

Reageer op dit artikel