nieuws

Cor van Zadelhoff medeoprichter Vastgoedmarkt

Geen categorie

Het hoge woord kwam er op het eind van het jubileumfeest 40 jaar Vastgoedmarkt dan toch uit. Veertig jaar geleden was Cor van Zadelhoff een van de oprichters van Vastgoedmarkt. De rijzige en immer prominent aanwezige makelaar steunde het initiatief van de van het Financieele Dagblad (FD) afkomstige Dirk Rompelman om een maandelijks vakblad op te richten over het vastgoed voor het vastgoed. Vier decennia later is er feest.

Cor van Zadelhoff medeoprichter Vastgoedmarkt

Het is nu niet voor te stellen dat een krant niet over vastgoed wil schrijven. Bijna dagelijks valt er iets over de sector te lezen in de media. De laatste jaren verscheen er een lawine aan boeken over de sector, een toneelstuk – De verleiders: de casanova’s van de vastgoedfraude – en zelfs een dramaserie op televisie – De ontmaskering van de Vastgoedfraude.

‘Maar veertig jaar geleden wilde het FD niet meer over vastgoed schrijven, alleen nog over zware industrie en nieuwe technologieën’, verhaalde oprichter Dirk Rompelman, de eerste hoofdredacteur van Vastgoedmarkt (VGM), gisteren tijdens de jubileumbijeenkomst ‘40 jaar Vastgoedmarkt’. Zo’n 250 toehoorders luisterden in het gerenoveerde atrium van de FGH Bank in Utrecht naar zijn verhaal. De oprichter van Intermediair, Lucas Aardenburg, ondersteunde Rompelman en ook Cor van Zadelhoff. ‘Maar dat mocht niemand weten. Tenminste tot nu dan.’

Van Zadelhoff zei het met een aanstekelijke glimlach, omdat de middag in het FGH-gebouw goeddeels in het teken stond van transparantie, de reden waarom VGM ooit was opgericht. Vastgoedprofessor Peter van Gool legde op speelse wijze negen vooraanstaande vastgoedprofessionals het vuur na aan de schenen over dit onderwerp.

Maar Van Zadelhoff zou Van Zadelhoff niet zijn als hij richting van Van Gool en de zaal een suggestie had om de geplaagde vastgoedindustrie weer een impuls te geven. ‘Bouwen en behouden moeten weer terugkeren in de sector.’ De ontwikkelende aannemer is volgens Van Zadelhoff in dit tijdsgewricht in staat betere producten te realiseren.

Van Gool had gistermiddag een pittige kluif aan Marco Hekman, de CEO van CBRE, over het fenomeen transparantie en nog meer informatie verstrekken. De vastgoedvoorman wordt moe van de misbruik van het woord. ‘Vooral als het gaat om resultaten van taxaties wordt het gebruikt. Vroeger, voor 2009, hoorde je na een taxatie nooit iemand over transparantie praten. Nu bij afwaarderingen krijg je het wel te horen.’ Fel: ‘We zijn als sector extreem transparant. Een taxatie in Zaltbommel is ’s middag al bekend. Moet je dat eens proberen in Schotland! Er is genoeg openbare informatie, zoals deze rapporten.’

Uitdagend gaf Hekman Van Gool een stapel gratis rapporten over onder andere woningprijzen om er aan toe te voegen dat zijn bedrijf en de sector geen openbare bibliotheek zijn waar gratis informatie kan worden verkregen. ‘Voor een terminal van Bloomberg (leverancier van financiële data/red.) moet je ook gewoon betalen.’ Aan het eind van de dag werd het boek ’40 jaar Vastgoedmarkt’ overhandigd door auteur en voormalig hoofdredacteur Ruud de Wit aan Dirk Rompelman en Cor van Zadelhoff.

Meer over de bijeenkomst in Vastgoedmarkt van december 2013, die 19 december verschijnt. 

Reageer op dit artikel