nieuws

Aedes over Woonakkoord: eerder evalueren is winst

Geen categorie

De afspraak dat de gevolgen van de verhuurdersheffing eerder worden geëvalueerd, is winst. Dat vindt Marc Calon, voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes. Deze toezegging van minister Stef Blok (Wonen) is belangrijk, omdat: ‘Blok aangeeft dat de heffing eventueel kan worden verlaagd als blijkt dat die inderdaad negatieve effecten heeft’.

Aedes over Woonakkoord: eerder evalueren is winst

Calon reageerde woensdag 18 december op de goedkeuring van de heffing in de nacht van dinsdag op woensdag door de Eerste Kamer. Aedes is altijd tegen de verhuurdersheffing geweest. ‘Het zou productiever zijn om dit geld te investeren in bijvoorbeeld nieuwbouw en renovatie. We hebben de heffing echter voor deze kabinetsperiode beschouwd als een politiek voldongen feit toen het Woonakkoord werd gesloten. Zo konden we wel afspraken met het kabinet maken om te voorkomen dat een groot aantal woningen uit de sociale huursector zou verdwijnen’, aldus Calon.

De woningcorporaties draaien op voor ongeveer 85 procent van de heffing op huurwoningen in de sociale sector. Die moet uiteindelijk in 2017 1,7 miljard euro per jaar gaan opleveren. Het geld komt grotendeels in de staatskas terecht.

De Woonbond, de landelijke belangenbehartiger van huurders, is teleurgesteld dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met het Woonakkoord. ‘We hadden gehoopt dat de heffing op zijn minst een tijdelijk karakter zou krijgen en zou worden verlaagd’, laat een woordvoerder weten. De bond voorziet dat de huren nu nog verder zullen stijgen en dat er de komende jaren weinig zal worden gebouwd door de corporaties. Ook is er minder geld voor de renovatie en het onderhoud van woningen. ‘Dat zijn directe gevolgen van de heffing’, aldus de zegsman.

Reageer op dit artikel