nieuws

Problemen winkel- en kantorenmarkt blijvend

Geen categorie

De winkeloppervlakte kan de komende tien jaar weleens met 20 tot 35 procent verminderen. Op de kantorenmarkt is de leegstand voor twee derde blijvend. Op de winkel- en kantorenmarkt zijn namelijk langetermijntrends zichtbaar die de vraag ook na de crisis doen afnemen. Dat schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Centraal Planbureau (CPB) in de gisteren verschenen publicatie Welvaart en Leefomgeving – Horizonscan.

Problemen winkel- en kantorenmarkt blijvend

De laatste tien jaar nam het aantal winkelmeters met een kwart toe tot ruim 30 miljoen vierkante meter, terwijl de omzet en de bevolking veel minder hard groeide. Dit is niet houdbaar, aldus de bureaus. Tegelijkertijd is het aandeel internetverkopen het afgelopen decennium gestegen van 0,2 naar bijna 10 procent van de omzet in de detailhandel, aldus het CPB. Op dit moment bedraagt de winkelleegstand 8 procent. Vooral door de snelle toename van internetverkopen verdwijnen sommige winkelbranches uit het centrum en krijgen winkels een andere functie. ‘Het aantal shopping apps neemt explosief toe. Verwacht wordt dat dit in de komende tien jaar de normale manier van inkopen wordt.’

Winkels worden showrooms zonder financiële transacties maar met service en pick-up-mogelijkheden. ‘Aankopen worden instant gedaan, onderweg en tussen andere activiteiten door’, aldus de onderzoekers. Een deel van die online detailhandel zal volgens hen bovendien door de fabrikant worden overgenomen. Ook meer buitenlandse ondernemingen dringen via online verkoop op de Nederlandse winkelmarkt door. Ook over de kantorenmarkt zijn het CPB en PBL niet optimistisch. Volgens hen is twee derde van de huidige leegstand van 15 procent van blijvende aard. De beroepsbevolking krimpt en veroudert tegelijk in hoog tempo.

Het ruimtegebruik per werknemer is tussen 2002 en 2010 al 10 procent gekrompen en krimpt verder door automatisering, het nieuwe werken en de groei van het aantal zzp’ers. Positief gestemd zijn de onderzoekers over de woningmarkt. Tot 2045 komen er nog ongeveer 1 miljoen huishoudens bij. ABF Research verwacht op grond daarvan alleen tot 2020 een bouwopgave van 580.000 woningen. Het PBL verwacht dat tot 2040 een uitbreiding van de woningvoorraad nodig is met ruim 1 miljoen woningen. Daarna stabiliseert de vraag. Het PBL hanteert wel een aanzienlijke bandbreedte: ofwel het aantal woningen neemt af met 100.000 of groeit met 2,4 miljoen.

Reageer op dit artikel