nieuws

Annexum gaat ”dubieuze” VSM-portefeuille beheren

Geen categorie

Annexum gaat de vastgoedportefeuille van het vermoedelijk frauduleuze Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) beheren. Dit gebeurt op verzoek van een meerderheid van de obligatiehouders en de betrokken FGH Bank. Algemeen directeur Huib Boissevain heeft dat tegenover Vastgoedmarkt bevestigd.

Beleggers in VSM vreesden dat ze konden fluiten naar de door hun ingelegde miljoenen nadat ze vanaf april geen rente meer kregen uitbetaald. Zij legden in totaal 24 miljoen euro in het fonds, dat een totaal vermogen had van 38 miljoen euro. Ongeveer 16 miljoen euro aan vastgoed is daar nu nog van over. Daar staat een lening van FGH van 14,5 miljoen euro tegenover.

Rond 400 van de in totaal 580 obligatiehouders gaan met de nieuwe rol van Annexum akkoord. Gemiddeld legden zij 40.000 euro in VSM. Waarschijnlijk zullen ze slechts 10 procent van hun ingelegde vermogen terugzien. Hun geld zit nog in veertien kantoor- en bedrijfsobjecten. ‘We gaan eerst zorgen dat de huurcontracten verlengd worden en dan gaan we op zoek naar kopers’, aldus Boissevain. ‘De opbrengst zou dan hoger moeten worden dan de huidige 16 miljoen euro.’

De Stichting Belangen Obligatiehouders VSM, waarin een groot deel van de beleggers vertegenwoordigd is, praatte al enige tijd over een doorstart met onder meer De Nederlandsche Bank en de FGH Bank, onderdeel van de Rabobank. Volgens Boissevain lijkt er bij VSM ook fraude in het spel te zijn. ’Zo zijn veel onverklaarbare kosten gemaakt en zijn er veel wisselingen geweest in de leiding. Opvallend is de lening van 10 miljoen euro die VSM verstrekte aan moedermaatschappij Apex, zonder dat daar iets tegenover stond.’ Apex ging afgelopen week failliet en het geld is nergens meer te bekennen. Wie er achter VSM en Apex zitten, is vooralsnog onduidelijk.

Reageer op dit artikel