nieuws

zorginstelling in problemen bij aanpak vastgoed

Geen categorie

Een op de vier ziekenhuizen of andere zorginstellingen komt in de problemen als minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hen de verantwoordelijkheid geeft voor hun eigen gebouwen.

Dat leidt ongetwijfeld tot faillissementen, fusies en wijzigingen in het management.Maar deze sanering is goed voor de sector. Bovendien zullen patiënten er geen last van hebben. Dat stelt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) in een advies dat dinsdag aan de minister is aangeboden.Volgens een van opstellers van het advies, H. Bosma van de RVZ, zullen vooal ziekenhuizen financiële problemen krijgen. Hij verwacht dat directeuren en bestuurders van instellingen in de gehandicaptensector en de verpleeghuiswereld in de problemen zullen komen met het doorvoeren van de nieuwe werkwijze.Op dit moment lopen zorginstellingen als ziekenhuizen en verpleeghuizen geen enkel risico als ze nieuwbouw willen plegen, of van plan zijn te verbouwen. Ze lenen geld en de kosten van rente, afschrijving en onderhoud kunnen zij via hun prijzen op de premiebetaler verhalen. Jaarlijks gaat daarin ongeveer 3 miljard euro om.Hoogervorst kondigde vorig jaar al aan dat hij zorginstellingen als ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg zelf verantwoordelijk wil maken voor hun vastgoed. De kosten daarvoor moeten ze zelf terugverdienen met het verkopen van zorg, verpleging of behandeling. Hij vroeg de RVZ uit te zoeken onder welke voorwaarden dit het beste kan.

Reageer op dit artikel