nieuws

zalm: betaal te hoge ozb niet

Geen categorie

Minister Zalm van Financiën (VVD) heeft voor de televisie burgers in een aantal gemeenten opgeroepen de OZB voorlopig niet te betalen.

Volgens hem brengen 62 gemeenten meer OZB in rekening dan wettelijk is toegestaan. De uitlatingen van Zalm zijn niet alleen slecht gevallen bij de linkse oppositie, maar ook bij regeringspartij CDA.Zalm en zijn partijgenoot minister Remkes van Binnenlandse Zaken hebben de 62 gemeenten in een brief laten weten dat bepaalde tarieven alleen met meer dan 2 procent mogen stijgen, als ze daarvoor ontheffing hebben gekregen van de provincie.De meeste gemeenten houden zich aan de regels, aldus Zalm in het programma Buitenhof. Hij kondigde aan dat een lijst van de 62 gemeenten zou wordengepubliceerd op internet, wat inderdaad gebeurde. Zalm, die het als zijn taak ziet de ‘belastingbetaler te beschermen’, zei dat de mensen dus zelf kunnen zien of ze te hoog worden aangeslagen. ‘Ook gemeenten moeten zich aan de wet houden’, aldus Zalm, die stelde dat burgers die niet betalen niets hebben te vrezen. De liberale vicepremier denkt dat gemeenten de tarieven snel zullen aanpassen als ze merken dat ze anders geen cent binnen krijgen.Met ingang van dit jaar is het zogeheten gebruikersdeel in de OZB afgeschaft. De gemeenten krijgen meer uitgekeerd uit het gemeentefonds om dit goed te maken. Het was niet de bedoeling dat ze andere OZB-tarieven zouden verhogen. Het CDA, de grootste regeringspartij, vindt dat het ‘niet zo kan zijn dat een minister oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid en het niet betalen van belasting’. Ook PvdA-Tweede Kamerlid Crone vindt dat het aan minister Zalm is om gemeenten, en daarmee ook tal van VVD-wethouders, tot de orde te roepen, en dat het kabinet dit niet moet overlaten aan de burgers. GroenLinks ziet in het optreden van Zalm een ‘verkiezingsstunt’ en wil hem daarover morgen in de Tweede Kamer aan de tand voelen.

Reageer op dit artikel