nieuws

weer paniek in duitsland over open-end fonds

Geen categorie

De Duitse beleggingsmaatschappij KanAm heeft op 17 januari met onmiddellijke ingang zijn open-end vastgoedfonds KanAm US-grundinvest Fonds voor een periode van drie maanden bevroren.

Het is het tweede Duitse open-end fonds in nog geen maand tijd, dat zijn toevlucht zoekt tot deze noodgreep omdat beleggers massaal hun geld terugtrekken. ‘Ons Amerikaanse fonds is het slachtoffer van de paniekstemming in Duitsland rond de open-end fondsen.’ KanAm US-grundinvest Fonds vormt met een fondsvermogen van 563 miljoen dollar, een van de kleinere Duitse open-end fondsen. KanAm was vorig jaar met een ander vastgoedfonds, KanAm grundinvest Fonds een van de grootste kopers op de Nederlandse vastgoedmarkt. Dat Europese fonds heeft een vastgoedportefeuille van ruim 4 miljard euro, waarvan 500 miljoen euro in Nederland. et twee jaar oude Amerikaanse fonds, dat vooral in winkelcentra belegt, kwam in de problemen door een negatieve rating van de Duitse fondsanalist Scope. De verkoopaanbeveling had tot resultaat dat de Duitse beleggers massaal het fonds de rug toekeerden en de liquiditeit van US-grundinvest Fonds onder de vereiste 5 procent dook. Aanleiding voor de negatieve waardering van Scope vormt de samenwerking die het Amerikaanse KanAm-fonds heeft met projectontwikkelaar The Mills Corporation, de grootste ontwikkelaar van winkelcentra in Amerika. Het bedrijf is onderwerp van een onderzoek door de Amerikaanse financiële autoriteiten. The Mills zou over een reeks van jaren hebben geknoeid met de boekhouding. De analisten van Scope vrezen dat het onderzoek een negatieve uitwerking zal hebben op de rendementen van KanAm US-grundinvest Fonds. Volgens Matthias Euler, portfoliomanager van KanAM grundinvest Fonds, is dat onterecht. ‘The Mills heeft voor ons Amerikaanse fonds twee grote winkelcentra ontwikkeld van bij elkaar 100.000 m2 en zij zijn ook belast met het winkelcentrummanagement. Daarnaast houdt The Mills nog een aandeel van 5 procent in die twee centra. Hoe het onderzoek van de autoriteiten ook uitpakt voor hen, het kan nooit van invloed zijn op onze beleggingsresultaten. Die zijn met 20 procent rendement in twee jaar tijd zelfs uitstekend.’ Euler verklaart de verkoopgolf van de afgelopen dagen doordat beleggers massaal hun winst hebben gepakt, maar ook ‘vanwege de ware paniekstemming die onder beleggers heerst rond open-end vastgoedfondsen in Duitsland’. De grote onrust onder Duitse beleggers ontstond vorige maand toen het open-end vastgoedfonds Grundbesitz-Invest van Deutsche Bank plotseling werd bevroren. Beleggers kunnen in ieder geval tot februari hun stukken niet meer inleveren voor cash.

Reageer op dit artikel