nieuws

Veel locatiedynamiek buitenlandse bedrijven

Geen categorie

In de eerste helft van 2004 zijn 22 grote locatiebeslissingen genomen met een bovenregionaal karakter.

Met die beslissingen zijn 3700 arbeidsplaatsen gemoeid. Aanvoerders van de top-5 zijn het Duitse DHL Express Benelux, dat zijn hoofdkantoor vestigt in Amersfoort, en het Amerikaanse Xerox, dat Breukelen koos als vestigingsplaats voor zijn hoofdkantoor. In beide gevallen gaat het om 500 arbeidsplaatsen. Dit blijkt uit de Database Bovenregionale Locatiebeslissingen Nederland. Sinds 2000 houdt de Stec Groep, onderzoeks- en adviesbureau op het gebied van economische ontwikkeling en vastgoed, deze database bij. De database geeft een overzicht van alle strategische locatiebeslissingen in Nederland met een omvang van ten minste vijftig arbeidsplaatsen. Het aantal locatiebeslissingen is even groot als in de tweede helft van 2003. Maar het beeld is beter dan in 2002, toen gemiddeld slechts achttien locatiebeslissingen per halfjaar werden genomen. Van de 22 locatiebeslissingen zijn er maar liefst zestien (73 procent) genomen door ondernemingen van buitenlandse afkomst, vooral uit de VS en Duitsland. Zes buitenlandse bedrijven hebben voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem gezet; zij kozen vrijwel allemaal voor de Randstad. Het betreft drie Amerikaanse bedrijven, waaronder Walt Disney dat zich in Hoofddorp vestigt met zo’n 100 arbeidsplaatsen. Het Duitse DHL heeft in de eerste helft van 2004 maar liefst viermaal een grote locatiebeslissing genomen. Behalve op – de met Xerox gedeelde – nummer 1 staat DHL in de top-5 ook op de plaatsen vier en vijf met distributiecentra in Drachten en het Noord-Limburgse Beringe (respectievelijk 300 en 200 arbeidsplaatsen). Onder de 22 locatiebeslissingen in de eerste helft van 2004 waren er slechts acht van kantoorgebruikers. Vaak ging het dan alleen om samenvoegingen van bestaande vestigingen en amper om groeibeslissingen. Naast de kantoorgebruikers DHL (9500 m2) en Xerox (9000 m2) was de locatiebeslissing van Rabobank Nederland voor Groningen voor zijn nieuwe klantencontactcentrum (200 arbeidsplaatsen, 2500 m2 kantoorruimte) belangrijk.     

Reageer op dit artikel